Турският президент заяви, че в миналото е свел инфлацията до

...
Турският президент заяви, че в миналото е свел инфлацията до
Коментари Харесай

Сривът на турската лира: Кризата доведе до дефицит на лекарства

Турският президент съобщи, че в предишното е свел инфлацията до 4 на 100 и скоро ще го направи още веднъж. Изявлението идва на фона на годишно повишаване на цените с над 21 %.

Реджеп Тайип Ердоган още веднъж поддържа политиката на ниски лихвени проценти при прогнози на икономисти за инфлация следващата година от 30 на 100. Лирата загуби повече от половината от цената си по отношение на $ тази година.

Сривът на националната валута, като се изключи че оскъпи живота, докара и до недостиг на медикаменти, изключително на вносни лекарства.

Турският водач Ердоган се пробва да бори галопиращата инфлация с намаление на цените на заемите, което опонира на ограниченията в други страни в сходна обстановка. Настоящата рецесия обезцени спестяванията на хората, оскъпи стоките от първа нужда и изпрати обособени пластове от популацията под формалната линия на беднотия. В 27-те хиляди аптеки в Турция на практика липсват към хиляда медикамента, твърди фармацевтичният отрасъл.

" За страдание продължава дефицитът на медикаменти, като се стартира от детски сироп за кашлица, препарати за диабет и високо кръвно ", изясни Гокберг Булмус, фармацевт.

Здравният министър Фахретин Коча отхвърля недостиг и упреква производителите в опит да продават скъпо в страната му. Фармацевтите означават, че обвиняването е безпричинно при толкоз огромен срив на турската лира. Аптекари получават в обществените мрежи сърцераздирателни бележки и фотоси от обезверени пациенти.

" От девет години пострадвам от ревматизъм и пия разнообразни медикаменти. Намирам ги мъчно, тъй като се вършат в чужбина - в Италия. Не мога да се церя с избрани лекарства, което е рисково за моето положение ", споделя Фатих Юксел, пациент.

Турските управляващи дефинират общоприети цени на медикаментите всеки февруари въз основата на избран от държавното управление курс на лирата по отношение на еврото. За тази година той 4,57 лири за едно евро, само че настоящото съответствие е съвсем 20 към едно. Така производителите на медикаменти заобикалят турския пазар, а фармацевтите упорстват държавното управление да актуализира цените на медикаментите по отношение на еврото най-малко три пъти годишно.

" Най-големият проблем е обвързван с задграничната валута. Това може да се окаже и решението. Ако няма ценова отбрана, закрепеният валутен курс може да се осъвременява неведнъж през годината ", показва Берна Ючел Минтас, фармацевт.

Пандемията от ковид наруши снабдителните вериги и оскъпи суровините, което се отрази и на цените на медикаментите, създавани в Турция. Доставчиците на медикаменти в страната са недоволни от държавното управление и поради отсрочените заплащания. Те са в турски лири, само че съгласно обменните валутни курсове, закрепени преди месеци. Затова браншът чака затваряне на компании.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР