Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя пред руския си колега

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя пред руския си колега
Коментари Харесай

Ердоган поиска от Путин да прекрати огъня в Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя пред съветския си сътрудник Владимир Путин да разгласи " едностранно " преустановяване на огъня в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Президентът Ердоган съобщи, че апелите за мир и договаряния би трябвало да бъдат подкрепени от едностранно преустановяване на огъня и визия за заслужено решение “, цитира неговата канцелария думите на Ердоган, казани на Путин в телефонен диалог.

Ердоган би трябвало да организира и обособен диалог с украинския президент Володимир Зеленски по-късно през днешния ден.

Турският водач употребява положителните си връзки както с Москва, по този начин и с Киев, с цел да се опита да посредничи за преустановяване на войната. Турция беше хазаин на два ранни кръга на мирни договаряния и оказа помощ за сключването на подкрепяно от Организация на обединените нации съглашение, с което се възвърнаха украинските доставки на зърно през Черно море. Ердоган също по този начин неколкократно се опитваше да докара Путин и Зеленски в Турция за мирна среща на върха.

Призивът на Ердоган за „ едностранно “ преустановяване на огъня последва предлагането по-рано през днешния ден на съветския нравствен лидер патриарх Кирил за помирение по време на православната Коледа тази седмица.

В диалога са били разисквани и връзките сред Турция и Русия, изключително в региона на енергетиката, както и на районни въпроси и сирийската рецесия.

„ Президентът Ердоган акцентира, че е настъпил моментът за предприемане на съответни стъпки против терористите от PKK/PYD/YPG (забранената в Турция Кюрдска работническа партия) от граничните региони на Турция, изключително от сирийските Тел Рифат и Манбидж, и съобщи, че режимът би трябвало да бъде градивен и да приложи някои стъпки в политическия развой за реализиране на съответни резултати в Сирия “, оповестиха от офиса на турския водач.

Турският водач напомни позитивните резултати от самодейностите за поощряване на разговора, които се показват в съглашението за " зърнен кулоар ", широкомащабната замяна на пандизчии и образуването на зона за сигурност към Запорожската атомна електроцентрала.

Ердоган сподели на Путин, че се стреми към съответни стъпки за образуване на пътна карта за основаването на газов хъб в Турция, съобщи от своя страна Анадолската организация. Във връзка с това турският държавен глава е обърнал внимание на напъните за развиване на енергийната инфраструктура на Турция.

По сирийския въпрос Ердоган съобщи, че с цел да се реализиран съответни резултати в Сирия, режимът на Башар Асад би трябвало да заеме градивна позиция и да реализира редица стъпки в политическия развой.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР