Турският президент Реджеп Таип Ердоган пристигна в Света София“, за

...
Турският президент Реджеп Таип Ердоган пристигна в Света София“, за
Коментари Харесай

Ердоган се включи в богослужението в „Света София“

Турският президент Реджеп Таип Ердоган дойде в „ Света София “, с цел да се включи в първия петъчен намаз след възвръщането на статута на джамия на постройката, съобщи „ Ройтерс “.

Държавният глава бе приветстван от натрупалото се голям брой, а след това, преди началото на богослужението, прочете молитва от Корана. Той, както и вицепрезидентът Фуат Октай, ръководителят на Народното събрание Мустафа Шентоп и други висши чиновници, коленичиха по време на поклонението. Ердоган беше и измежду 500-те души, позволени до молитвата вътре в храма. През цялото време носеше защитна здравна маска.

С повишаването на тълпата извън обаче остава малко място за обществена отдалеченост, което е наложило управляващите да спрат да лимитират допускането на хора в региона на постройката. В обществената мрежа Twitter губернаторът на Истанбул, Али Йерликая, прикани вярващите да бъдат търпеливи и показа, че „ Света София “ ще бъде отворена за молебствия и в утрешния ден.

Бели пердета покриват стенописите на Дева Мария и Исус, като тази процедура ще се постанова само при мюсюлмански служби. Такива в храма не е имало от 86 години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР