Турските проправителствени издания, сред които в.Тюркийе, в.Йени шафак, в.Стар и

...
Турските проправителствени издания, сред които в.Тюркийе, в.Йени шафак, в.Стар и
Коментари Харесай

Ердоган: Ако от умиращите деца течеше петрол, светът щеше да се намеси

Турските проправителствени издания, измежду които в. " Тюркийе ", в. " Йени шафак ", в. " Стар " и други, открояват на първа страница острите рецензии към Запада, отправени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в изявление на първия Глобален конгрес за бежанците в Женева.

Вестник " Йени шафак " показва, че в изявлението си Ердоган е декларирал, че в продължение на 9 години Турция сама носи бремето на бежанците, а Западът гледа на въпроса единствено през призмата на сигурността и интереса.

Изданието извежда в заглавие предизвестието на Ердоган, че " Оградите от бодлива тел няма да предпазят Европа " от бежанския поток. Вестник " Тюркийе " написа, че на форума Ердоган е обвинил намерено Запада, че остава наблюдаващ на драмата в Сирия, показва Българска телеграфна агенция.

" Ако от умиращите деца течеше нефт вместо кръв, светът незабавно щеше да се намеси. Усилията, полагани за отбрана на /петролните/ кладенци, бяха спестени за бягащите от бомбите деца ", е декларирал Ердоган, представен от в. " Тюркийе ".

Вестник " Акшам " се стопира на думите на Ердоган, че Турция е похарчила за бежанците от бюджета си над 40 милиарда $, а получената извън помощ е доста лимитирана. Когато кажем да ни окажат поддръжка за възобновяване на Сирия, международните сили единствено се усмихват, е показал още турският президент.

Вестник " Йени шафак " написа, че Ердоган е отправил обръщение, че бежанският проблем няма да може да се реши единствено с напъните на няколко страни, оказващи гостолюбие на тези хора, а за това е належащо да се подхващат стъпки на световно ниво.

Вестник " Стар " помества реакция на турското външно министерство на признатия от американския Сенат бюджет за защита за 2020 година, в който се планува налагане на наказания на Турция по отношение на покупката на съветски системи С-400 и наказания против плана " Турски поток " и се не разрешава предаването на Анкара на изтребители Ф-35. В известие на министерството се показва, че признатият текст съдържа враждебни детайли по отношение на Турция. Никой не би трябвало да се съмнява, че ние ще вземем нужните ограничения във връзка с тези ограничавания против нашата страна, се отбелязва в известието.

Езикът на ненавист никога няма да може да ни накара да се откажем да предприемем нужните стъпки за националната сигурност на Турция, се акцентира в известието.

Вестник " Йени шафак " цитира водача на Партията на националистическото деяние Девлет Бахчели, който е призовал за решителност за изпращане на турски бойци в Либия, в случай че има потребност за това. Той е показал, че това е въпрос на оцеляване и че ПНД ще поддържа сходна стъпка.

Анкара ще може да изпрати свои военни в Либия, в случай че меморандумът за военно съдействие, подписан сред Турция и либийското държавно управление на националното единодушие на Файез ел Сарадж, бъде утвърден от Народното събрание и от президента Ердоган.

Споразумението сред Турция и Либия за военно съдействие бе признато в понеделник от комисията по външни работи на турския парламент с гласовете на ръководещата Партия на справедливостта и развиването и на Партията на националистическото деяние, до момента в който депутатите от Народнорепубликанската партия, от " Добра партия " и от прокюрдската Демократична партия на народите гласоподаваха срещу. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР