Тунизийците гласуват на референдум за нова конституция, за която критиците

...
Тунизийците гласуват на референдум за нова конституция, за която критиците
Коментари Харесай

Тунис гласува на референдум предложението за нова конституция

Тунизийците гласоподават на референдум за нова конституция, за която критиците на президента Каис Сайед се притесняват, че ще разбие демокрацията, зародила след революцията от 2011 година , оповестява организация Ройтерс.

Гласуването се организира на първата годишнина от свалянето на Сайед от определения парламент, когато той откри изключително състояние и стартира да ръководи по закон.

Разделените опозиционни партии в Тунис нарекоха дейностите му прелом, който рискува да върне Тунис назад в автократичната ера отпреди революцията и да забие последния гвоздей в ковчега на въстанията от " арабската пролет " от 2011 година

Не е ясно по кое време ще бъдат оповестени резултатите след затварянето на изборните секции, само че при слаб явен възторг за гласуването измежду множеството тунизийци и протест от страна на главните партии, анализаторите чакат гласоподаване " да " при ниска изборна интензивност.
 Хиляди излязоха на митинг в Тунис против референдума за нова конституция
Хиляди излязоха на митинг в Тунис против референдума за нова конституция

Те виждат във референдум марш към безкрайно еднолично ръководство на президента

Съгласно личните правила на Сайед за референдума не е належащо най-малък предел на присъединяване измежду записаните 9,2 милиона гласоподаватели за одобрение на новата конституция. Той единствено посочи, че конституцията ще влезе в действие, откакто бъдат оповестени окончателните резултати, и не сподели какво ще се случи, в случай че гласоподавателите я отхвърлят.

Сайед приветства измененията си като основата на нова тунизийска република, която да върне революцията в курса и да постави завършек на годините на политическа склероза и икономическа застоялост.

" Ние ще създадем нова република, не като тази от последните 10 черни години. Искаме правова страна. Хората ще имат последната дума ", сподели Сайед след гласуването.
 Президентът на Тунис предложи нова конституция, даваща му съвсем неограничена власт
Президентът на Тунис предложи нова конституция, даваща му съвсем неограничена власт

Кейс Сайед би получил висша власт над държавното управление и правосъдната система
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР