Цветелина Цветкова е осъдила МВР за обезщетение за претърпени вреди

...
Цветелина Цветкова е осъдила МВР за обезщетение за претърпени вреди
Коментари Харесай

2 900 лв. обезщетение за момиче, малтретирано от полицаи зад колоните на Министерски съвет

Цветелина Цветкова е осъдила Министерство на вътрешните работи за обезщетение за претърпени вреди от нелегално задържане зад колоните на Министерския съвет по време на митингите против държавното управление на Бойко Борисов през лятото на 2020 годин а, заяви " Сега ", базирайки се ни информация от деловодните регистри.

Цветкова е била снимана от служители на реда разголена. Тя е претендирала за обезщетение от 20 000 лева, само че Административен съд-София град (АССГ) е решили, че е заслужено да получи 2 900 лева Момичето не обжалвало размера на присъденото обезщетение, само че правосъдното решение е било атакувано от Столична дирекция на вътрешните работи и по този начин процесът е стигнал до Върховния административен съд (ВАС).

На 20 февруари висшите съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова (докладчик) удостоверяват решението на първата инстанция. Техният акт е финален. Прокурорът Нели Христозова взима страната на Цветкова. И на първа инстанция участвалият в производството прокурор Яни Костов пледира, че искът на момичето е състоятелен и съдът би трябвало да дефинира обезщетение по правдивост.

Цветкова е завела дело по Закона за отговорността на страната, откакто заповедта за задържането й на 10 юли 2020 година е анулирана дефинитивно от съда като противозаконна. По делото пред столичния административен съд са открити събитията от изказванията на Цветкова за задържането й по време на митинга, престоя й с белезници под колоните на Министерския съвет и търпените от нея унижения, отвеждането й в Трето районно управление (на МВР) и задържането й там в продължение на 22-23 часа. Съдът приема, че събитията са нанесли вреди върху психическото и прочувствено положение на Цветкова. Споменават се времето и методът на задържането й, пострадванията й, държанието на служителите на реда. Съдът се стопира и на унижението Цветкова да бъде снимана в безпомощно положение, с белезници и полугола. Приема и за потвърдени изказванията й, че след ареста в продължение на доста месеци е плакала при загатна за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е мощно и се е затворила се в себе си.

" Не е имало каквито и да е данни за осъществени хулигански прояви от страна на Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логичност или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане ", счита арбитър Доброслав Руков. Той отхвърля като безусловно неоснователни доводите на Министерство на вътрешните работи, че не дължи обезщетение, тъй като Цветкова си е съпричинила вредите.

Размерът на компенсацията пък бил съгласуван и с практиката на Европейския съд по правата на индивида по сходни каузи.
 Бойко Рашков: Задколонието на служителите на реда граничи с закононарушение
Бойко Рашков: Задколонието на служителите на реда граничи с закононарушение

Вътрешният министър пита кой е дал картбланш за полицейското принуждение

Цветелина Цветкова води и дело против Столична дирекция на вътрешните работи за обезщетение от 80 000 лева поради незаконосъобразни дейности на служителите на реда - отвличането й от група спокойно протестиращи, непозволено потребление на мощ и помощни средства, непочтено държание. Делото би трябвало да бъде гледано след седмица.

" В момента, в който ме хващат, няколко служителя на реда стартират да ме постановат на всички места по тялото, получих голям брой удари по главата. Биха ме на всички места по тялото. Двама служители на реда ме влачиха, душиха ме, не можех да вдишвам, до момента в който не стигнах до колоните. Дърпаха ме, душиха ме, стигнахме до колоните и ме хвърлиха на земята със зверска експанзия. Там ме сложиха да седна. Аз бях с един бял потник, от дърпането той се беше разместил и те взеха решение в един миг да ме снимат. Галиха ме по главата, гавриха се с мен ", споделя в предаването " ЕвроДикоФ " Цветкова, представена от " Сега ".

Припомняме, че чак през август 2021 година четирима чиновници на Министерството на вътрешните работи бяха привлечени към наказателна отговорност след публикувани в петък видеоматериали от парламентарната Временна комисия за следствие на година

" Сега " осведоми, че и до момента следствието не е довело до резултат и търсене на наказателна отговорност от служителите на реда. Според юрист Николай Хаджигенов, който съставлява Цветкова, представен от медията, то в никакъв случай няма да завърши. " Мина повече от година, откогато от комисията (парламентарната комисия за полицейското насилие) изпратих на Министерство на вътрешните работи рекомендации, имена и доказателства ", разяснява той. Хаджигенов показва, че още след нощта на случая с упражнено принуждение зад колоните на Министерския съвет основният прокурор Иван Гешев е оповестил в Twitter, че застава зад Министерство на вътрешните работи. " Вероника Трифонова (като областен прокурор, след това стана европейски делегиран прокурор, какъвто и все още е - б.а.) беше назначила видео техническа експертиза на този тъкмо запис с побоя и не беше видяла закононарушение ", изяснява Хаджигенов. По думите му европейският основен прокурор Лаура Кьовеши е била шокирана от този факт.
 Известни са имената на биячите зад колоните на Министерски съвет
Известни са имената на биячите зад колоните на Министерски съвет

Шокиращ роман на потърпевш от полицейско насилие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР