ЦИК няма как да осигури 1500 машини за тези избори.

...
ЦИК няма как да осигури 1500 машини за тези избори.
Коментари Харесай

ЦИК няма да успее да осигури допълнителни 1500 машини за вота


ЦИК няма по какъв начин да обезпечи 1500 машини за тези избори. Това съобщи предДарик радио зам.-председателят и представител на комисията Росица Матева. Тя изясни, че производителят на досегашните машини „ Смартматик “ е оповестила, че може да създаде и достави малко над 500 устройства за идния на 11 юли избор.

Припомняме, че досегашният снабдител на машините „ Сиела Норма “ отхвърли да доставя устройства на избраната от ЦИК цена. Затова комисията потърси друга компания. В четвъртък публично компания " Панов " ЕООД насочи предложение.

Матева обясни през днешния ден, че към този момент наличните 9600 устройства от предходните избори ще бъдат задоволително за гласоподаване в България, само че аварийни машини няма да има.

От комисията твърдят, че няма по какъв начин да се стигне до неуспех на изборите, само че няма да може да има по две машини в най-големите секции, а това пък може да докара до опашки и напрежение.

По думите на Матева след пробните гласувания е открито, че това, което най-вече затруднява гласоподавателя е един бутон " обзор " - тъй като гласоподавателят, който е направил своя избор, вижда, че би трябвало да гласоподава към този момент, само че няма подобен бутон на екрана. Тя добави, че се работи по основаване на мобилно приложение, което да може да бъде изтеглено от всеки и което да демонстрира тъкмо по какъв начин наподобява гласуването с машина.

Ако заради особени, непредвидени условия машинното гласоподаване спре, ще има обезпечени задоволително хартиени бюлетини, тъй че вотът да може да продължи по този метод, сподели още Росица Матева.

Говорителят на ЦИК сподели още, че ще бъде направена инспекция на всички изборни описи преди изборите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР