ЦИК иска тя да определя как ще изглежда бюлетината и

...
ЦИК иска тя да определя как ще изглежда бюлетината и
Коментари Харесай

ЦИК предлага срокът между първия и втория тур на местните избори да е 14 дни

ЦИК желае тя да дефинира по какъв начин ще наподобява бюлетината и какво да съдържа, в случай че този метод на гласоподаване се резервира

© Юлия Лазарова Балотажът за избор на кметове да се организира две седмици след първия тур, а също така да се опростят протоколите за отчитане на вота, да се промени метода на отчитане на недействителните гласове на вота, и да падне възбраната за издание на социологически изследвания в изборния ден. Това са част от предложенията на Централната изборна комисия (ЦИК) за промени в Изборния кодекс, които се съдържат в разбора на изборния орган за последните европейски и локални избори.

Докладът беше импортиран в Народното събрание и следва да бъде разискван идната седмица от работната група, която приготвя измененията в изборните правила. ЦИК не заема безапелационна позиция по противоречивата тематика измежду парламентарно показаните политически сили - дали да се премине напълно към машинно гласоподаване от идващите избори, както е записано в Изборния кодекс, или да се запазят двата метода на гласоподаване - посредством хартиени бюлетини и с машини. Но предлага на депутатите решението за това какви устройства ще се употребяват за гласоподаване, както и изискванията и реда за провеждането на машинното гласоподаване, да бъдат взети от законодателя и записани в Изборния кодекс, а не от изборния орган, както е в този момент.
В работната група обаче няма единно мнение по този въпрос и вероятността да стигнат до такова на съвещанието си идната седмица, което най-вероятно ще е и последно, наподобява минимална.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-категорична позиция в интерес на въвеждането на напълно машинно гласоподаване има Българска социалистическа партия. От ГЕРБ обаче считат, че с изключение на с машини, би трябвало да се резервира и опцията да се гласоподава и с бюлетини, макар че министър председателят Бойко Борисов се разгласи за напълно машинен избор. Коалиционният сътрудник на ГЕРБ - " Обединените патриоти ", са против машинното гласоподаване, а Движение за права и свободи, които постановиха текстовете за въвеждането на този избор, в този момент са склонни да премислят позицията си в интерес на въвеждането на машинно броене на бюлетините. Ако депутатите от работната група не реализиран единодушие по този въпрос, най-вероятно всяка политическа мощ ще внесе предложенията си и окончателното решение ще се вземе при гласуването в пленарната зала. Според Изборния кодекс за идващите избори напълно машинно гласоподаване би трябвало да има във всички секции като се изключи тези с до 300 гласоподаватели.

7-дневният период сред двата тура е къс

В отчета си ЦИК почва, че за разлика от вота за президент и вицепрезидент, където има втори тур, балотажът за избор на кметове е по-сложен и затова срокът сред двата тура на локалния избор би трябвало да се усили от 7 на 14 дни. " В късия 7 -дневен период сред двата тура на локалните избори би трябвало да се одобряват и обработят данните от протоколите, да се разгласи изборният резултат, да се утвърдят новите бюлетини, да се отпечатат и да се доставят до секционните изборни комисии ден преди вота. Всичко това основава огромно напрежение за органите по организацията на изборите ", показват от ЦИК.
Според членовете на изборния орган, в случай че този период се усили с още една седмица, това ще сътвори равномерност и нормалност на работата на ЦИК. " Само за съпоставяне ще посочим, че в други страни, членки на Европейски Съюз, срокът сред първия и втория тур е 14 дни или един месец ", се споделя още в отчета.

Заедно с това от ЦИК упорстват и да се промени наредбата в Изборния кодекс, съгласно която изборите се насрочват не по-късно от 60 дни преди вота. " Практиката демонстрира, че този период е прекомерно къс и не е съгласуван с размера работа, която би трябвало да извърши ЦИК ", се споделя в документа. От изборния орган считат, че вотът би трябвало да се насрочва минимум най-малко 3 месеца преди съответните избори.

Опростяване на изборните протоколи

От ЦИК считат, че една от аргументите за огромния брой сбъркани протоколи от секционните гласоподаватели комисии е методът на отчитане на недействителните бюлетини и условието на Изборния кодекс сбърканите, унищожените и неизползваните бюлетини да се вписва на обособени редове. " Следва да се подчертае, че броят на тези бюлетини и трите типа недействителни бюлетини е пренебрежимо дребен, заради което вписването им независимо на обособени редове утежнява секционния протокол ", се споделя в отчета.

Освен това, съгласно ЦИК, някои изборни комисии не вършат разлика сред недействителни бюлетини отвън урната и бюлетините с нереален глас в изборната кутия, заради което вписват погрешно данните в протокола. По тази причина, с цел да се избегнат тези неточности в протоколите, от ЦИК оферират броят на недействителните бюлетини отвън урната да се вписват единствено на два реда в протокола като на първия ред се изписват единствено неизползваните бюлетини, а на втория общия брой на сбърканите, унищожените и недействителните.
От ЦИК оферират и от протокола да отпадне условието недействителните гласове да се разпределят на кандидатски листи и да се вписват в протокола. Мотивът на изборния орган е, че това няма никакво отношение към изборния резултат и също е причина за неверно попълнени протоколи.

ЦИК да дефинира по какъв начин да наподобява бюлетината

Според изборния орган огромният брой недействителни бюлетини, изключително при гласуването за общински съветници, се дължи на неща. Едното е, че една немалка част от гласоподавателите са отбелязвали преференция за даден претендент от листата, само че не са дали своят вот за партия или коалиция. Другата причина съгласно ЦИК е множеството условия в Изборния кодекс за действителността на бюлетината. Според кодекса желанията за дадена партия или претендент би трябвало да се означават единствено с два знака - X или V като не би трябвало да се излиза от квадратчето.
По тази причина от ЦИК предлагат, в случай че се резервира гласуването с хартиени бюлетини, депутатите да уточняват метода на попълването им. " Предлагаме нормативната уредба в тази част да съдържа единствено общи правила, а визуализацията на бюлетината и нейното наличие да се дефинира от ЦИК. ", пишат в отчета си от изборния орган.

Забраната за разгласяване на изследвания в деня на вота не работи

Според ЦИК възбраната в Изборния кодекс за разгласяване на планирани резултати в деня на вота всеобщо се нарушава от медиите и не работи. Освен това тази възбрана не може да бъде приложена към обществените мрежи. " Това разрешава да се популяризират всевъзможни подправени вести ", пишат в отчета си от комисията. Като образец те показват, че на първия тур последните локални избори комисията е открила 22 нарушавания на възбраната от разнообразни медии и е наложила 18 санкции, само че от това е нямало никакъв резултат.
По тази причина от ЦИК предлагат на депутатите да преразгледат този текст от Изборния кодекс.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР