Центровете за данни са изправят пред все по-сериозно предизвикателство с

...
Центровете за данни са изправят пред все по-сериозно предизвикателство с
Коментари Харесай

Започва ли „къпането” на големите дейта центрове


Центровете за данни са изправят пред все по-сериозно предизвикателство с охлаждането
(снимка: CC0 Public Domain)

2021 се обрисува като годината, в която доста от огромните центрове за данни ще прибягнат до течни системи за изстудяване, с цел да се оправят с възходящото генериране на топлота от все по-мощните сървъри, сочи разбор на промишлеността.

Традиционно сървърните пространства в центровете за данни употребяват система с въздушно изстудяване: сървърите имат свои лични вентилатори, а сред стелажите са проведени топли и студени пътеки. Но потенциалът нараства, дружно с това пораства  и разсейваната топлота от процесорите и ускорителите.

Ето за какво, с появяването на нови сървърни процесори от Intel и AMD, както и на ускорители Nvidia A100 и AMD MI100, притежателите на огромни центрове за данни започнаха интензивно да преглеждат по-прогресивните способи за изстудяване – течни.

Системите за въздушно изстудяване в центровете за данни към този момент са на границата на опциите си, а новите генерации чипове дават обещание по-нататъшно генериране на топлота. Процесорите, които идват да заменят поколението Cooper Lake, ще имат топлопакет (TDP) в диапазона от 250-300 вата против предходните 150-250 вата.

Третото потомство сървърни процесори с кодово име Milan дава обещание повишение на продуктивността с към 15-20%, само че също по този начин би трябвало да се чака и увеличение на разсейваната топлината. EPYC 7763 доближава 280 вата, а ускорителят Nvidia A100 клони към 400 вата.
още по тематиката
Това подтиква огромните центрове за данни да търсят различни способи за изстудяване. Най-логичния избор е течното изстудяване на сървърите, което може да бъде изпълнено по разнообразни способи, само че един от най-простите и ефикасни е потреблението на потапящи вани, цялостни с електрически неутрална охлаждаща течност с високо молекулярно тегло.

Такива течности да вземем за пример се създават от 3M под марките Novec и Fluorinert. Според уверенията на производителя, тези течности са нетоксични, незапалими и неутрални за всевъзможни материали, само че в това време имат топлинните характерности, нужни за високоефективно изстудяване.

Alibaba, великански китайски тръст, към този момент употребява потопяеми охладителни системи за своите сървъри, въпреки и не във всичките си центрове за данни. Гугъл възнамерява да форсира работата по тази технология, а Microsoft и Фейсбук към момента са на, само че също по този начин възнамеряват да вкарат потопяеми охладителни системи в своите центрове за данни тази година, твърди.

Подобни охлаждащи системи са елементарни: отворените сървъри се слагат във вана с течност (без да се броят системите от втора фаза, които придвижват топлота към главните климатици в центъра за данни), като не са нужни водни блокове, спомагателни помпи, маркучи и сплитери в първи силует, което значи, че процесът на поддръжка е банален.

Потопяемата система е най-евтиното за внедряване изстудяване на сървърите, което води до обилни икономии за огромните дейта центрове. Това изяснява интереса на огромните ИТ компании към този тип охладителни системи. 2021 година дава обещание да бъде годината на „ къпането ” на сървърите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР