Централната избирателна комисия (ЦИК) установи неправомерна предизборна агитация на Би

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) установи неправомерна предизборна агитация на Би
Коментари Харесай

"Колкото по-обиден Бойко, толкова по-близо до свободата на словото"

Централната изборна комисия (ЦИК) откри непозволена предизборна пропаганда на Би Ти Ви против кмета на София Йорданка Фандъкова. По тъжба на ГЕРБ на малкия екран ще бъде формиран акт за нарушаване. В деня на първия тур на локалните избори Би Ти Ви излъчи репортаж " #Хубаво, само че не е готово " с подзаглавие " Ремонтът на " Граф Игнатиев " – нито в период, нито съгласно упованията на столичани ". Вечерта на конференцията в нощта на изборите министър председателят Бойко Борисов не скри раздразнението си, отхвърли да дава отговор на въпроси на журналиста от Би Ти Ви. Телевизията евентуално ще апелира наказването си. Вижте мненията по случая в обществените мрежи:

Иво Инджов, доцент по публицистика:

ГЕРБ се пробва да цензурира Би Ти Ви, като се намесва в публицистичната автономност на най-голямата телевизия. На процедура от ръководещата партия желаят малкия екран да бъде осъдена за нещо, което няма отношение към Изборния кодекс. Тя демонстрира предисторията на противоречиви и неудачни инфраструктурни планове в обособени общини в подтекста на изборите на 27 октомври. Уважаването на жалбата на ГЕРБ е тъпчене на свободата на медиите да осведомят обективно и професионално за значими публични тематики.

Миролюба Бенатова, публицист:

Някой ще изясни ли на ръководещите, че рецензии се насочат към тези, които са на власт, които взимат решения и носят отговорност. В случая това е ГЕРБ. И е обикновено репортажите с рецензиите да са ориентирани към представители на тази партия. Има ли в действителност грешки в репортажите, е значим въпрос. Ако няма, за какъв бойкот приказваме?! Дали е подходящо да се излъчват в деня на вота и за какво е станало по този начин, е друга тематика, която не мога да разясня, тъй като не съм в кухнята на Би Ти Ви, само че подборът на тематиките си е напълно логически от журналистическа позиция. Разбира се, от времето преди 111.

Да отговаряш на критиците си, а не да се цупиш като малко дете, също е част от зрелостта, господин Борисов. Реакцията на премиера, който се наскърбява, когато нещо в отразяването не му харесва, е част от несвободата на медиите, която той не може да осмисли. И никой не смее да му изясни.

Илиян Василев, някогашен дипломат в Русия:

Днес глобяват за репортажи, на следващия ден ще глобяват за постове във " Facebook ", вдругиден за мислене. Като при Тодор Живков. И гласувайте за повече от същото. По съвест, несъмнено. Веднъж дамаджана за вода, повторно дамаджана за вода, трети път дамаджана за вода – не ви ли стана множко.

Илия Вълков, публицист:

Накажете огромната медия, с цел да си знаят по-малките. Не стига, че продължава неуместната възбрана за обявяване на социологията в изборния ден, само че към този момент медиите би трябвало да внимават и какъв брой са сериозни към участниците в изборите. Каквото и да не се хареса от някой политик, в която и да е медия, ЦИК – един партиен придатък, ще бъде употребена за бухалка.

Стела Николова, кандидат-кмет на " Демократична България " във Варна:

Много се веселя, че Бойко е афектиран на Би Ти Ви. Дано да остане все по този начин афектиран и с новия им притежател.

Би Ти Ви бяха безпристрастни, а не проправителствената телевизия, което чакаха от тях, само че ГЕРБ не могат да преживеят, че някой не им вика " отлично ". Няма защо да ви бравосват хората, още по-малко публицистите, чиято работа е да питат, а не да дават оценки.

Колкото по-обиден Бойко, толкоз по-близо до свободата на словото.

Арман Бабикян, пиар специалист:

Жалката тирания не понася самостоятелна публицистика, колкото и малко да е останала. Борисов, приберете си слугинажа назад в джоба. Излагате се.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (356)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР