Центърът за защита срещу кибератаки в Белгия предупреди за мащабна

...
Центърът за защита срещу кибератаки в Белгия предупреди за мащабна
Коментари Харесай

Руски хакери атакуваха 200 компании от Европа, Америка и Африка

Центърът за отбрана против хакерски атаки в Белгия предизвести за огромна съветска хакерска атака против 200 бизнес структури от разнообразни страни, оповестява „ The Brussels Times “.

Изданието прецизира, че задачата на хакерите и приемане на откуп. Компютърните системи на фирмите са били блокирани от киберпрестъпниците, след което се е появявало известие с искане да се заплати избрана – в множеството случаи в биткойни.

Хакерите са проникнали в мрежите на компаниите, като употребявали недостатъци в системата за електронен мениджмънт Kaseya VSA. Оказва се, че пропуските в нея разрешават да бъдат изумени освен обособени компютри, само че и цели корпоративни мрежи. Потребителите й в Белгия са били предизвестени за заплахата и са били посъветвани напълно да изключат своите мрежи.

Атаката е почнала през предходната нощ. Нейни жертви са станали компании от Съединени американски щати, Канада, Англия, Испания, Швеция, Аржентина, Мексико, Северна Африка.

Шведската верига от супермаркети Coop е била принудена краткотрайно да затвори 500 от 800-те си магазина, след както системите й са били парализирани.

В Белгия измежду жертвите е доставчикът на интернет услуги Itxx. Компанията популяризира публично известие, че нейните бази данни, както и тези на още 50 консуматори – главно представители на дребния бизнес, са били блокирани.

През май 2019 година Съветът на Европейски Съюз одобри система за налагане на наказания против причинители на хакерски атаки, застрашаващи Европейския съюз или страните от общността. Оттогава са глобени няколко субекта от Русия и Китай. Ограничителните ограничения включват възбрана за пътешестване в Европейски Съюз и заледяване на активи.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР