Център за съвременно изкуство да започне да се изгражда в

...
Център за съвременно изкуство да започне да се изгражда в
Коментари Харесай

Общинска комисия реши старият ТЕЦ в Южния парк да стане арт център

Център за модерно изкуство да стартира да се построява в постройката на някогашната топлоцентрала на НДК, реши общинската комисия по просвета, обучение и просвета. Тя се намира в Южния парк, зад музея " Земята и хората " и е скрита от три хълма. Планира се занемарената постройка да се трансформира в многофункционален комплекс с две зали – едната за театрални изкуства с места за до 550 души, другата ще е за образни изкуства с 80 места. В склада с варелите за гориво на остарелия Топлоелектрическа централа ще се изградят ателиета за работа с деца. Проектът е на арх. Мариана Сърбова и арх. Антон Колев, спечелил интернационалния конкурс през 2017 година, в който участваха 61 авторски колектива.

Притесненията, че около арт центъра ще се построи хотел и ресторант в Южния парк, са безпочвени, съобщи Малина Едрева, ръководител на общинската комисия по просвета. " Няма да има хотел, нито ресторант и кафенета. Предвиждат се 7 места за резидентска стратегия, където ще нощуват гостуващите създатели, изясни тя.

Първоначалната цена по плана за построяването арт център " Топлоцентрала " е била 3 млн. лв., само че след детайлно изследване на цената на доста усъвършенствания, които ще се наложат в хода на градежа, цената нараства на 5.5 млн. лв., изясни Едрева.

 Бившата топлоцентрала на НДК е спряла да работи още през 1986 година и в този момент ще стартира втори живот като арт център.
© Пресцентър на Столична община

Бившата топлоцентрала на НДК е спряла да работи още през 1986 година и в този момент ще стартира втори живот като арт център.

" Още на идната сесия на Столичния общински съвет следва да гласоподава 3 млн. лв. за начало на строителството ", сподели Едрева и добави, че до момента общината е вложила 350 хиляди лв. за подготовката на обекта.

Проектът " Топлоцентрала " има претенцията да е авангарден образец по какъв начин да се основават места за изява на актуалните форми на изкуство, акцентира зам.-кметът по културата Тодор Чобанов. Тъй като в София доста модерни създатели търсят изява, мястото ще е късмет за тях, разгласи той. Подчерта, че съществена активност на " Топлоцентрала " би трябвало да е работата с децата и въвеждането им в другите изкуства.

Общинските съветници одобриха " Топлоцентрала " да не е просто следващата зала за културни прояви, а да получи статут на общински културен институт (ОКИ). На идната сесия на Общинския съвет следва да се утвърди организационен устав за активността му.

Като най-хубав работещ модел за финансиране на дейностите в ОКИ " Топлоцентрала " ще бъде последователното му трансформиране в Регионален културен институт. Целта е по този начин да се включи и Министерството на културата, с цел да има опция и за държавно финансиране, изясни Малина Едрева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР