Цените на петрола остават близо до най-високото си ниво от

...
Цените на петрола остават близо до най-високото си ниво от
Коментари Харесай

Цените на петрола остават близо до тригодишния си връх

Цените на петрола остават покрай най-високото си равнище от три години и половина, откакто запасите от недопечен нефт се намалиха, а най-големият експортьор Саудитска Арабия даде знак, че желае да вижда ценови равнища сред 80 и 100 $ за барел, обобщава Ройтерс, представена от investor.bg.

Фючърсите върху американския недопечен нефт с доставка през май нарастват с 0,42% до 68,76 $ за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,52% до 73,86 $ за барел. В сряда американският нефт доближи цена от 68,91 $ за барел – най-високото му равнище от декември 2014 година Брент пък докосна върха си от ноември 2014 година - 73,93 $ за барел.

Ройтерс заяви в това време, че най-големият експортьор на нефт в света Саудитска Арабия ще се радва да види повишаване на „ черното злато “ до 80 или даже 100 $ за барел, което се счита за знак, че Рияд няма да трансформира съглашението за ограничение на доставките, което беше подписано при започване на 2017 година за поддръжка на цените.
„ Саудитска Арабия и техните сътрудници от ОПЕК се нуждаят от по-скъп нефт, с цел да задоволят финансовите си потребности, в кралството са в ход и редица промени. Така че до момента в който могат, те ще се пробват да извлекат максимума от обстановката “, разяснява Грег Маккена, основен пазарен пълководец в AxiTrader.

Според Ричърд Робинсън, шеф на Ashburton Global Energy Fund, пазарът сега се трансформира от свръхпредлагане към нова действителност на незадоволително доставяне и ниски размери на запасите.

Допълнителен подтик на цените на петрола във възходяща посока дава упованието, че Съединени американски щати могат още веднъж да вкарат наказания против Иран, което пък може да провокира понижаване на предлагането от Близкия Изток.

В Съединени американски щати Администрацията за енергийна информация заяви, че запасите от недопечен нефт са се свили с 1,1 млн. барела до 427,57 млн. барела през седмицата до 13 април, което е покрай междинното равнище за последните пет години от към 420 млн. барела.
„ Цените на петрола имат капацитет да набъбнат с още 15% през останалата част от годината “, счита Робинсън.

На стоковите пазари златото нараства с 0,18% до 1356 $ за тройунция. На зелена територия са и останалите метали, а какаото регистрира покачване в цената си от 3,55% до 2800 $ за метричен звук.

Доларовият показател, който мери силата на щатските пари по отношение на кошница от шест съществени валути, се повиши с 0,04% до 89,64 пункта. Доларът нарастна по отношение на йената с 0,14% до 107,38 йени. Австралийският $ се търгуваше по-високо по отношение на американския с 0,15% до 0,7796 $.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР