Цените на петрола може да скочат до 80 долара за

...
Цените на петрола може да скочат до 80 долара за
Коментари Харесай

Петролът може да поскъпне до $80 за барел при задълбочаване на конфликта между САЩ и Иран

Цените на петрола може да скочат до 80 $ за барел, в случай че геополитическото напрежение в Близкия Изток ескалира и засегне доставките на суровината, написа CNBC. Тази прогноза идва след повишаването на петрола в петък вследствие на американска въздушна офанзива в Багдад, в която е бил погубен иранският военачалник Касем Сюлеймани.

По време на ранната търговия в петък цената на черното злато набъбна с над 3,6% до 68,65 $ за барел. Американският лек недопечен нефт нарастна с над 3,5% до 63,38 $ за барел.

Касем Сюлеймани беше пълководец на отдела " Кудс " на Ислямския революционен гвардейски корпус и един от основните ирански генерали.

" Часове след гибелта на Сюлеймани едно нещо е ясно - Иран ще отвърне на удара ", това показват в свое известие от консултантската организация Eurasia Group.

" Очакваме конфликтите да продължат минимум месец и евентуално да бъдат съсредоточени в Ирак. Иран ще нападна американски бази и американски бойци ще бъдат убити, а Щатите ще отмъстят за тези удари ", показват специалистите.

" Цените на петрола евентуално ще се задържат на равнище към 70 $ за барел, само че може и да скочат до 80 $ за барел, в случай че спорът се задълбочи ", допълват те.

Междувременно в края на декември президентът на Иран Хасан Рохани разяснява, че американските наказания са коствали на страната стотици милиарди долари.

" Иран щеше да има спомагателни доходи от 200 милиарда $, в случай че не беше въвлечена в икономическа война ", съобщи той, представен от профилирания уебсайт OilPrices.

От повторното въвеждане на глобите против Техеран през 2018 година страната е изгубила 90% от износа си на нефт, който е основен източник за доходи. В допълнение локалната валута се срина, а инфлацията мина 40 на 100. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР