Цените на парно и ток за година напред да могат

...
Цените на парно и ток за година напред да могат
Коментари Харесай

Два месеца отсрочка за цените на парно и ток

Цените на парно и ток за година напред да могат да се дефинират не от 1 юли, а два месеца по-късно - от 1 септември. Такова предложение внесе в петък ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов към измененията в закона за здравето, които минаха на първо четене през пленарната зала.

Чрез преходните и заключителни разпореждания на плана се дава опция на КЕВР сама да реши дали да се произнесе за цените от 1 юли или от 1 септември.

Един от претекстовете е да се даде опция за обществени полемики по цените, които онлайн е мъчно да се състоят. Другият е да се даде опция на регулатора да калкулира в цените на парно и ток изменящите се цени на газа за по-дълъг интервал.

В момента КЕВР работи по цените на ток и парно на до момента законово откритата дата – 1 юли. Затова тя незабавно направи и промени в наредбите за установяване на цените на топлинната сила и на тока, който създават топлофикациите, в които акцентът е те да се дефинират веднъж в годината, а при над 155 смяна в цената на газа да се поправят най-често на 6 месеца.

Според Николов сега се води деен разговор с Европейска комисия за либерализацията на пазара на ток на едро и на дребно, както и за механизмите за потенциал, които са избавителния пояс за въглищните централи. Така че в случай че бъдат утвърдени от Европейска комисия механизмите за потенциал и отпадне дълготраен контракт с някоя от двете американски централи, това би наложило законови промени, както и промени на пазара.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР