Цените на лекарствата без рецепта отново ще бъдат замразени и

...
Цените на лекарствата без рецепта отново ще бъдат замразени и
Коментари Харесай

МЗ подновява забраната лекарствата без рецепта да поскъпват с по-голям процент от инфлацията

Цените на медикаментите без рецепта още веднъж ще бъдат замразени и ще могат да нарастват единствено с % на инфлацията. Това планува план за разпореждане на Министерски съвет за промени в наредбата за цените на лекарствените артикули, оповестено за публично разискване от здравното министерство.

Целта на препоръчаната смяна е да се предотврати нарастване на цените на лекарствените артикули за всеобща приложимост. Такава възбрана има от 2013 година, само че в интервала 30. 04. 2014-08. 08. 2014 година, когато възбраната не е работила е било регистрирано нарастване на цените на продуктите, отпускани без лекарско наставление приблизително с 26%, изчислено на база на исторически данни, прецизират от Министерство на здравеопазването.

За последно възбраната беше възобновена в края на 2017 година и действаше до края на 2019 година.

Ограничителният текст е залегнал в подготвяни нови промени в Закона за лекарствените артикули, които са импортирани в Народното събрание, само че защото към момента не са признати, такова ограничаване сега липсва, което разрешава на производителите да заявят по-голямо повишаване.

С новите предлагани промени в постановлението на Министерски съвет се предлага притежателите на позволения за приложимост да не могат да декларират нарастване на записаните цени на лекарствените артикули, отпускани без лекарско наставление, с по-голям % от статистически регистрираната инфлация за интервала на деяние от последната записана цена.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР