Цените на клиничните пътеки в нефрологията трябва да се увеличат

...
Цените на клиничните пътеки в нефрологията трябва да се увеличат
Коментари Харесай

Проф. Богов: 25% е минимумът, с който трябва да се увеличат цените на пътеките

Цените на клиничните пътеки в нефрологията би трябвало да се усилят доста, тъй като са надалеч от нужното остойностяване. Това сподели пред БНР проф. Борис Богов, шеф на Клиниката по вътрешни заболявания - две в УМБАЛ „ Света Анна “.

„ 25% е минимумът, с който би трябвало да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, тъй като животът доста нарастна. Официално инфлацията е 10%, само че мисля, че е повече. Логично е цените на пътеките да бъдат увеличени, тъй като от тях зависи опцията лекарите да можем да лекуваме по-качествено нашите пациенти “, добави той.

Проф. Богов заяви, че към 55 души са минали безплатните профилактични бъбречни прегледи, извършени на 8 и 9 март във връзка със Световния ден на бъбреците, който се отбелязва всяка година втория четвъртък на месец март. От тях при повече от половината е открито хронично бъбречно заболяване. Това са хора, които поради Коронавирус пандемията не са посещавали нито персоналния си доктор, нито доктор експерт, като това е общата картина и за останалата част от страната, уточни той. По думите му единственият център, който е бил регистриран към Световния бъбречен ден, е този на УМБАЛ „ Св. Анна “ - София.

„ Трябва да се означи, че тази пандемия, като се изключи че ни научи на съблюдаване на отдалеченост, хигиена и носене на маски, тя даде своето отражение и върху пациентите с хронични бъбречни болести. Доста от тях са с напреднала бъбречна непълнота, нещо, което не са имали преди пандемията, което демонстрира, че с изключение на сърдечносъдовата система, COVID-19 поврежда и бъбреците “, сподели проф. Богов.

„ Вече има нова нозология в Европейската асоциация по бъбречни болести – COVAN (COVID-19 и асоциирана нефропатия). Затова се приказва и в Европейските структури на нашите сътрудници, това го следим и ние в ежедневната си процедура “, добави още той.

Проф. Богов напомни, че от 2020 година в „ Александровска “ болница е основана организация за следенето на пост Коронавирус синдром. „ Видяхме, а и в този момент го виждаме, че хора, които са преболедували Коронавирус, на по-късен стадий – 3-6 месеца след боледуването, идват с нефрологични проблеми. Най-често се вижда лабораторно утежняване на бъбречната функционалност. Това е предстоящо, тъй като рецептори, по които се захваща самия вирус, участват и в бъбречната тъкан. Нарушенията са най-често от вида на хроничните гломерулонефрити или утежняване на бъбречната функционалност “, сподели проф. Богов.

Той добави, че би трябвало да се наблюдават индикаторите на серумния креатинин и изчисляването на гломерулна дестилация. Ултразвуковото проучване на бъбреците може да покаже дифузни увреждания на бъбреците, значи има проблем, изясни лекарят.

Лечението е симптоматично при влошена бъбречна функционалност, като се обгръщат всички затруднения - изявен болнав синдром, отключване на високо кръвно налягане, нарушавания в алкално - киселинно положение, нарушавания в метаболизма. Но макар лечението е невисок процентът на тези пациенти, които си възстановяват естествената бъбречна функционалност, акцентира той. А някои – и то не дребен % от хората, които тежко са прекарали ковид, постъпват и на диализно лекуване. „ Около 1/3 от хората, които са преболедували Коронавирус, имам бъбречни проблеми “, добави проф. Богов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР