Цените на изключително редкия скъпоценен камък танзанит са се увеличили

...
Цените на изключително редкия скъпоценен камък танзанит са се увеличили
Коментари Харесай

Все повече българи инвестират в Танзанит

Цените на извънредно редкия драгоценен камък танзанит са се нараснали доста, като през 2018 година, като означават връх на интернационалните пазари от откриването му през 1967 година.

По данни на Асоциациите за търговците на танзанит (TASGEDO и ТAMIDA) при камъните с тегло над 1 грам растежът е двоен – от към 350 щ.д. междинна цена през 2017 година до 700 щ.д. през 2018 година. При камъни с доста високо качество обаче тя към този момент доближава до 2000 щ.д. за карат.

Основна причина за това е държавната политика на Танзания, където се намира единственото в света находище на танзанит. През 2018 година е приключен планът за създаване на защитна стена към четирите съществени мини с дължина 24 км и единствено един охраняван от армията вход. Целта е тя да спре контрабандата и незаконния експорт, които преди този момент са достигали до 40% от общия. Освен това в действие е и регулацията, която не разрешава експорта на необработени камъни с тегло над 1 грам.

“Всичко това естествено увеличи сензитивно цената на танзанита на интернационалните пазари, като с особена тежест важи за камъните с високо качество и над три карата.”, изясни Рабия Мула, дипломат на Международната асоциация на промишлеността за скъпоценни камъни (ICA) и представител на една от фирмите с лиценз за рандеман на танзанит.

“Нашето очакване е нарастването на цените да продължи в кратковременен проект с ограниченията за ограничение на износа, а в дълготраен - с напредването на изчерпването на ресурса. За разлика от други скъпоценни камъни, танзанитът е открит единствено в една, доста лимитирана локация, което значи, че след 15-20 години може да няма повече рандеман.”, добави тя.

Танзанитът е един от най-редките скъпоценни камъни в света – 1000 пъти по-рядък от диамантите. Залежите са лимитирани, а единственото място за рандеман е дребен ареал в Танзания в полите на планината Килиманджаро. Открит през 1967 година, камъкът получава името си от известнен нюйоркски бижутер. Дизайнерите на бижута по света го ценят високо поради изключителния му наследник цвят и дарба да пречупва светлината в разнообразни нюанси, което съгласно специалисти го прави по-красив и от сапфирите. Синтетичният рандеман и реплика са невъзможни, което е спомагателна гаранция при инвестиция.

До началото на 21 век към 70% от износа на танзанит е предопределен за Съединени американски щати. През последното десетилетие обаче пазарът се преструктурира доста като едни от най-силните експортни дестинации са в Азия. Интересът в Европа също се е нараснал доста като продажбите са се нараснали в пъти.

“За година и половина след установяването на формалното ни посланичество в България към този момент имаме стотици клиенти, закупили танзанит от нас. Очакваме ползата да нараства, тъй като от ден на ден българи схващат, че това е сигурна инвестиция с капацитет за висока рентабилност, която е конвертируема по целия свят. Това е и рационална опция на фона на ниски банкови лихви и прогнози за международна икономическа застоялост през идващите години”, изяснява още Рабия Мула.



Най-търсени у нас са камъните сред 1,5 и 3 карата с качество ААА, само че има и екслузивни поръчки за танзнанит над 9 карата с топ качество ААА+, които са образец за положително дълготрайно капиталово решение. Съобщение до медиите 28 януари 2019 година “Много е значимо при покупка да имате документ за генезис на камъка. Това подсигурява освен качеството, само че и това, че е придобит по етичен метод.”, изяснява Рабия Мула като прецизира, че това е едно от главните преимущества на марката Amodoria, който дава такава гаранция у нас. В допълнение при придобиване на по-големи и скъпи камъни на клиента се предлага алтернатива за придобиване на интернационална регистрация на камъка с приемане на неповторим сертификационен номер от самостоятелна организация.

Инвестицията във фасетиран танзанит не пречи той да бъде инкрустиран в бижута. В Amodoria се предлага специфичен дизайн, който резервира камъка и разрешава следващо изваждане и евенутално потреблението му в ново украшение. Това е изключително уместно решение при предаването на камъка от потомство на потомство в едно семейство. Обичайно след обработката танзанитът има наследник цвят в разнородни нюанси, като всеки един камък е неповторим и не може да има повтаряне. Танзанитът се среща и в по-редки нюанси на зелено и жълто, а розовият танзанит е измежду на най-редките скъпоценни камъни в света.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР