Цените на двата основни сорта петрол стартират в понеделник с

...
Цените на двата основни сорта петрол стартират в понеделник с
Коментари Харесай

Цените на петрола се понижават слабо в началото на новата седмица

Цените на двата съществени сорта нефт започват в понеделник с поевтиняване поради растящите опасения във връзка с вероятностите за търсенето по отношение на увеличението на заболеваемостта от коронавирусната зараза по целия свят.

В центъра на вниманието на пазара е идното онлайн съвещание на министрите от мониторинговата комисия на ОПЕК+, на която през днешния ден би трябвало да обсъдят обстановката на петролния пазар и осъществяването на договореностите за ограничение на нефтодобива.

Стойността на декемврийския фючърс за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures тази заран е на равнище от 42,82 $ за барел, което е с 0,11 $ или с 0,26 % под цените при затварянето на предходната сесия. При търговията в петък договорите поевтиняха с 0,23 $ до 42,93 $ за барел.

Цената на фючърсите за петрола вид WTI на нюйоркската борса (NYMEX) е от порядъка на 40,73 $ за барел, което е с 0,15 $ или с 0,37 % под равнището на предходната сесия. В петък фючърсите поевтиняха до 40,9 $ за барел.

През миналата седмица Brent нарастна с 0,2 %, а WTI – с 0,7 %.

Втората вълна от ковид в доста страни от света още веднъж сложи под въпрос вероятностите за търсенето на нефт, означават от Bloomberg. Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо през предходната седмица съобщи, че прогнозата за търсенето наподобява неподходяща.

В същото време се обрисува продължаващо нарастване на добива, с помощта на Либия. В допълнение и данните на компанията за услуги в бранша Baker Hughes оповестени в края на предходната седмица сочат за увеличение на броя на настоящите нефтогазови съоръжения в Съединени американски щати и то за четвърта поредна седмица, което приказва за последователно възобновяване на сондажната интензивност. Броят на настоящите нефтогазови съоръжения през предходната седмица се е нараснал с 12 – до 205.

Според наблюдаващите на пазара, все по-вероятна наподобява опция ОПЕК+ да се откаже от концепцията за увеличение на добива при започване на идната година, поради очертаващите се данни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР