По време на срещата президентът Радев открои предприетите от страната

...
По време на срещата президентът Радев открои предприетите от страната
Коментари Харесай

Румен Радев: България ще бъде надежден партньор в преноса на енергия към Централна и Източна Европа

По време на срещата президентът Радев открои подхванатите от страната ни дейности за възобновяване на предвидимостта в българската енергетика с анулацията на така наречен енергийна вноска за транспорт на природен газ през територията на страната ни. Държавният глава акцентира и положените старания за диверсификация на доставките на природен газ за България посредством обезпечения достъп до терминалите за полутечен газ в Гърция и Турция и резервираните потенциали там, както и за увеличение на опциите на българската газопреносна мрежа за пренос към съседите ни и района. Във връзка с това беше разискван и капацитетът на българската самодейност Solidarity Ring за съдействие сред операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR за транспорт на спомагателни количества на природен газ към Европа. 

В изискванията на енергийна рецесия нуклеарната енергетика придобива значително значение и както България, по този начин и страните от Вишеградската група, споделят позицията за нейното признание за зелена, което е належащо изискване за гарантиране на резистентност на процеса на енергиен преход. 

Държавният глава изрази благодарност за поддръжката на страните от " Вишеградската четворка " за пълноправно участие на България в Шенген и изрази позицията си за още по-тясно партньорство в региона на миграционната политика на Европейски Съюз, която следва да се концентрира освен върху миграционните потоци към Европа, а и на взаимна работа с страните, от които произлизат мигрантите. 

Рисковете за сигурността на Европа от продължаващата война на Русия против Украйна и методите за справяне с отрицателните обществени и стопански последствия от нея за страните членки на Европейски Съюз, също бяха разисквани по време на срещата. 

Вишеградската група е основана през 1991 година от президентите на Чехословакия и Полша и министър-председателя на Унгария. Първоначално групата е наричана " Вишеградска тройка ", а след разделянето на Чехословакия на две независими страни Чехия и Словакия се преименува на " Вишеградска четворка ". Създаването на формата е стимулирано от стремежите на държавите-участници към стабилно икономическо развиване и усилване на съдействието в районен проект. Междуправителственото съдействие в границите на групата се координира от Председателство, което се поема от всяка страна член на ротационен принцип, с мандат за една година. В интервала 1 юли 2023 - 30 юни 2024 година Чешката република е ръководител на Вишеградската група.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР