Руската икономика може да изпревари Япония до 2030 г. и

...
Руската икономика може да изпревари Япония до 2030 г. и
Коментари Харесай

Руската икономика може да изпревари японската до 2030 година, твърди руски вицепремиер

Руската стопанска система може да изпревари Япония до 2030 година и да доближи четвъртото място в света - в случай че през идващите три-четири години пораства с 2-2,5% годишно, а по-късно може да форсира растежа на Брутният вътрешен продукт до 3%. Това мнение изрази изпълняващият длъжността първи вицепремиер на Русия Андрей Белоусов на пленарното съвещание на " Деня на националните цели " в границите на форума " Русия ", написа РБК. (Според съветския закон, ден след встъпването в длажност на новоизбрения президент държавното управление подава оставка, по тази причина все още вицепремиерът е " изпълняващ длъжността ".)

Една от световните стопански цели през новия 6-годишен мандат на президента Владимир Путин, е дефинирана по следния метод: не по-късно от 2030 година Русия да доближи четвърто място в света по БВП (БВП), изчислен по паритет на покупателната дарба.

Според най-новата актуализация въз основата данни на Международния малутен фонд (МВФ), към края на 2023 година съветската стопанска система заема 2,95% от общия международен Брутният вътрешен продукт, което към момента ѝ отрежда шеста позиция в международната ранглиста. За първи път Русия се изкачи на тази позиция през 2003 година Но в средата на 2023 година Световната банка класира Русия на пето място в света за 2022 година Съдейки по обстоятелството, че през 2023 година Путин цитира точно данните на Световната банка, когато приказва за влизането на Русия в първата петица на най-големите стопански системи в света, управляващите ще се управляват от тези оценки.

Според данните на Световната банка, към края на 2022 година на Русия се падат 3,25 % от международния Брутният вътрешен продукт, като тя е след Япония (с 3,47%) и преди Германия (с 3,23%). А на трето място е Индия със 7,2% от международния Брутният вътрешен продукт. По данните на МВФ, разликата сред Русия и Япония към този момент е по-значителна - съвсем 0,8 процентни пункта към края на 2023 година.

Брутният вътрешен продукт изчислен по паритет на покупателната дарба разрешава сравняване на Брутният вътрешен продукт на другите страни, като се изключва въздействието на пазарните курсове на валутите им. При този метод, Брутният вътрешен продукт, в началото изразен в национални валути, се преизчислява в така наречен " интернационалните долари " по конвенционален обменен курс, който отразява съотношенията на количествата валута, нужни за закупуване на еднакъв набор от артикули и услуги.

Например, в случай че за закупуването на условна " кошница " от артикули в Съединени американски щати са нужни 100 $, а за закупуването на същата " кошница " от артикули в Русия са нужни 3300 рубли, то паритетният курс е 33 рубли за $. Експертите на Световната банка показват, че съществуват най-малко пет разнообразни авторитетни способи оценка по паритет на покупателната дарба .

" С параметрите на прогнозата, която виждаме в този момент за растежа на стопанската система на предлагането, ние в Русия би трябвало да изпреварим Япония до 2030 година ", твърди съветският вицепремиеп Белоусов.
 Русия избира президент, а стопанската система й - нов път
Събитията, които предстоят през 2024-а: Русия избира президент, а стопанската система - нов път

Какво ще се случи с съветската стопанска система, какви са главните опасности и вероятните стимули
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР