Целта на посещението е да подчертае подкрепата на Европейския съюз

...
Целта на посещението е да подчертае подкрепата на Европейския съюз
Коментари Харесай

Испанският премиер пристигна в Киев за среща със Зеленски

Целта на визитата е да подчертае поддръжката на Европейския съюз за Украйна против съветската експанзия.

Санчес дойде в украинската столица с трен от Полша. Испанският министър председател ще направи послание към Върховната рада (еднокамарния парламент на Украйна), а по-късно ще бъде признат от президента Володимир Зеленски.

Това е третата аудиенция на Санчес в Украйна след съветската пълномащабна инвазия в страната на 24 февруари предходната година, отбелязва АП.

Зеленски заяви за идното посещаване във видеообръщението си в четвъртък към водачите на страните от Европейския съюз, събрали се на среща в Брюксел. Вчера Санчес сподели в белгийската столица, че " войната в Украйна ще бъде един от главните цели на (испанското ротационно) председателство (на Съвета на ЕС), с акцент върху гарантирането на единството на всички страни членки (по този въпрос) ".

Дмитро Кулеба: Присъединяването на Украйна към НАТО ще донесе мир в Европа

 

В същото време украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели в изявление за немските вестници " Билд " и " Велт ", че Киев се бори с от дълго време съществуващите предубеждения и неразбирането по отношение на последствията от присъединението на страната към НАТО, съобщи ДПА.

Освен това той разкритикува някогашния немски канцлер Ангела Меркел за това, че преди 15 години е блокирала присъединението на Украйна към алианса.

Членството на Киев в НАТО няма да докара до нова или до по-голяма война с Русия, уточни Кулеба. По думите му това в действителност е " пътят към мира ", тъй като Русия няма да се осмели да нападна Украйна, в случай че тя стане член на западния защитителен съюз. Тогава Украйна ще освободи НАТО от задължението да пази източния си фланг, даде обещание Кулеба. " Ние ще поемем това задължение на плещите си ", акцентира украинският външен министър.

Според Кулеба Украйна не чака да се причисли към алианса до момента в който войната продължава. " Но след войната за Европа ще бъде самоубийствено да не одобри Украйна за член на НАТО ", уточни той.

Единственият метод да се попречи на разпространението на съветската експанзия в Европа е Киев да стане част от НАТО, безапелационен бе Кулеба.

Снимка: АР/БТА

С оглед на идната среща на върха на алианса, която ще се състои след две седмици във Вилнюс, Кулеба предизвести немското държавно управление да не прави обструкции по пътя на страната му към НАТО.

Той прикани Берлин да не повтаря " грешката, която канцлерът Ангела Меркел направи в Букурещ през 2008 година, когато гневно се опълчи на всевъзможен прогрес по украинското участие в НАТО ".

Това решение даде опция на съветския президент Владимир Путин да нахлуе в Грузия и в последна сметка нелегално да анексира Крим, уточни украинският външен министър.

На срещата на върха през 2008 година страните от НАТО предложиха на Украйна вероятност за участие, само че по-късно се отхвърлиха заради опасения, че с това биха могли да предизвикат Русия, напомня ДПА.

Меркел и тогавашният президент на Франция Никола Саркози блокираха настояванията на други сътрудници от алианса за бързото присъединение на Киев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР