Целта е да се спре вандализма над монумента В навечерието

...
Целта е да се спре вандализма над монумента В навечерието
Коментари Харесай

ВМРО иска видеонаблюдение и ремонт на паметника на жертвите на комунизма пред НДК

Целта е да се спре вандализма над монумента
В навечерието на 1 февруари – денят за удостояване на паметта на жертвите на комунизма, общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Михаил Петров внесе в Столичния общински съвет предложение за слагане на камери за наблюдаване в региона пред Националния замък на културата, където са раположени плочите с имената на убитите от режима. Причината са зачестилите похищения над паметната стена, която редовно е драскана, облепяна със стикери и заливана с багра.

„ Нещо повече, след диалог с духовни лица, обслужващи намиращия се в региона храм „ Всички Български Мъченици “, получих информация, че това не е единственото опозоряване на Мемориала, а в противен случай. Същият е ставал обект на вандализъм десетки пъти. Въпреки множеството писма и сигнали до Столична община, подадени от обслужващите храма лица, до този миг не са подхванати никакви дейности за ограничение и противопоставяне против похищенията над националния монумент “, написа в предлагането си някогашният ръководител на НМК на Вътрешна македонска революционна организация.

Той упорства и за цялостна реституция на гранитните плочи, на които са изписани имената на жертвите на тоталитарния режим.

Прилагаме цялостния текст на предлагането на общинския консултант Михаил Петров до СОС:

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от Михаил Петров – общински консултант в Столичен общински съвет

гр. София, ул. „ Париж “ № 3, стая 10, e-mail: [email protected]

Относно: реновиране и слагане на камери в региона на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България, локализиран в градината пред Националния замък на културата.

Уважаеми госпожи и господа,

Мемориалът на жертвите на комунизма е народен монумент, отдаден на всички жертви на комунизма в България от 1919 година до 1989 година Същият е издигнат сред 1997 година и 1999 година Мемориалът включва облицована с черен гранит паметна стена, върху която се четат имената на 7 526 жертви на комунизма в България. Пред нея като надгробен знак е подложен древен християнски кръст, а до тях е повдигнат и православният храм „ Всички Български Мъченици “.

Бях сигнализиран, че преди дни въпросният Мемориал е станал обект на вандализъм, като незнайни причинители са напръскали със зелена багра паметната плоча, върху която са изписани имената на жертвите. Нещо повече, след диалог с духовни лица, обслужващи намиращия се в региона храм „ Всички Български Мъченици “, получих информация, че това не е единственото опозоряване на Мемориала, а в противен случай. Същият е ставал обект на вандализъм десетки пъти. Въпреки множеството писма и сигнали до Столична община, подадени от обслужващите храма лица, до този миг не са подхванати никакви дейности за ограничение и противопоставяне против похищенията над националния монумент.

Видно от приложения снимков материал, някои от нанесените през годините вреди, като отлепените плочи и залепените по Мемориала стикери, са забележими и към сегашния миг. Има и плоча, която е била счупена на части и „ съединена “ след това. Считам, че оставянето на паметника в сходно положение е неприемливо и в тази връзка Столична община следва да предприеме дейности по реновиране и ободряване на Мемориала на жертвите на комунизма.

Предвид предходното смятам, че слагането на видеонаблюдение в региона на Мемориала на жертвите на комунизма би било дейно решение за понижаване на броя на сходни противоправни прояви за в бъдеще. От една страна с слагането му ще има 24-часов видео надзор, посредством който по-лесно ще могат да бъдат установявани причинителите на такива закононарушения. На последващо място, самото съществуване на видеонаблюдение в региона ще има възпиращ резултат върху вандалите, които няма да бъдат по този начин дръзки в дейностите си.

Във връзка с гореизложеното, върша съответното предложение:

1.       Да бъдат осъществени дейности по реновиране и ободряване на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България, локализиран в градината пред Националния замък на културата.

2.       Да бъдат сложени камери в региона на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България, локализиран в градината пред Националния замък на културата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР