Царският дворец в крепостта Царевец във Велико Търново това лято

...
Царският дворец в крепостта Царевец във Велико Търново това лято
Коментари Харесай

От 30 юни до 10 септември ще се проведе оперния фестивал „Сцена на вековете“



Царският замък в крепостта Царевец във Велико Търново това лято още веднъж ще се трансформира в оперна и балетна сцена. От 30 юни до 10 септември ще се организира шестото издание на оперния фестивал „ Сцена на вековете “, в който българските оперни театри ще показват 15 спектакъла. Свой майсторски клас с млади гении ще организира оперната прима Красимира Стоянова. Българското национално радио е медиен сътрудник на фестивала.

Оперният фестивал „ Сцена на вековете “ за поредна година надгражда развиването си за феновете на операта и балета, съобщи Нелина Църова, шеф на дирекция „ Култура и туризъм “ в Община Велико Търново, уредник на културния конгрес:

Това е една остаряла наша концепция - приобщаването на младите гении, на децата, на юношите, на тези, които се занимават с музика и на тези, които са просто фенове, аудитория към „ високото “ изкуство. По този метод се възпитава освен самостоятелният усет, нюх към красивото, само че и се възпитава бъдещата аудитория на тези изкуства . Включени са три събития под надпис „ Сцена на вековете с взор към бъдещето “. Едното е балетно събитие - Балетната школа „ Класика “ при национално читалище „ Надежда - 1869 “ ще се изяви на професионалната сцена в крепостта Царевец с балета „ Лешникотрошачката “. Вокална група „ Бон-Бон мюзик “ ще показа спектакъла „ Пепеляшка “. Третото събитие е тридневния майсторски клас на международната оперна прима Красимира Стоянова “.

В крепостта Царевец в старопрестолно Велико Търново феновете ще имат опцията да слушат и два симфонични концерта, разясниха Нелина Църова и маестро Владимир Бошнаков, артистичен шеф на фестивала „ Сцена на вековете “:

Тази година един от акцентите, от по-любопитните събития е „ Бах и Моцарт - концерти за два, три и четири рояла “ , съобщи Църова.

„ Радвам се, че успяхме да изпълним с „ Байнов отбор “ и с „ Дженезис оркестър “ на Йордан Камджалов нещо доста помпозно - четири рояла на сцената на Царевец с музиката на Бах и Моцарт. Ще бъде доста забавно за публиката „ Симфониета - Враца “ с музиката и фолклора на Георги Андреев с изпълнители-музиканти от отбор „ Филип Кутев “ , акцентира Владимир Бошнаков.

На Моцарт подчертава и Русенската опера, която в годината, когато означаваме 230 години от коничната на великия композитор, ще се показа във фестивала „ Сцена на вековете “ на 25 юли с операта „ Сватбата на Фигаро “. А Варненската опера ще се показа на 26 август с „ Вълшебната флейта “.

Предизвикателство за публиката ще бъде представлението на 4 септември на Пловдивската опера с концептуалния театър „ Поетите и музиката “, разясни маестро Бошнаков:

Съчетава в себе си лирика, музика, драматургия, спектакъл и образни изкуства, тъй като той е мултимедиен театър и е с огромните звезди на Народния спектакъл - Владо Пенев, Захари Бахаров, Юлиян Вергов, Теодора Духовникова, Иван Бърнев, Малин Кръстев, Бойко Кръстанов, Луиза Григорова, както и доста музиканти от Държавна опера Пловдив, които пригласят и показват българска музика. Антони Дончев свири, той е и създател на музикалната идея дружно с Драгомир Йосифов “. 

Фестивалът „ Сцена на вековете “ във Велико Търново стартира на 3 юли с балета „ Спящата хубавица “ по музиката на Чайковски. Спектакълът е на Старозагорската опера.

На 16 юли Музикално-драматичният спектакъл „ Константин Кисимов “ във Велико Търново ще показа операта „ Травиата “ от Верди.

Варненската опера е подготвила за публиката на 29 август в царския замък мюзикъла „ Човекът от Ла Манча “ с Орлин Горанов и Мариян Бачев.

Символичният край се слага от великотърновския спектакъл с мюзикъла „ Българи от остаряло време “ на 10 септември. 

Съпътстващата стратегия в летния спектакъл във Велико Търново стартира на 30 юни, когато Старозагорската опера и Военният биг-бенд ще показват STING THE OPERA, Хилда Казасян и Плевенската филхармония гостуват с концерта „ Да послушаме кино “, а Васил Петров със „ Симфониета-Враца “ и младата цигуларка Зорница Иларионова се показват с SIMPHONY WAY. 

15-е концерта и спектакъла от фестивала „ Сцена на вековете “ ще се проведат при съблюдаване на противоепидемичните ограничения, увери Нелина Църова, шеф на общинската дирекция „ Култура и туризъм “:

„ Ние имаме подготвеност да отреагираме на всяка обстановка. Задължително ще бъдат спазени всички противоепидемични ограничения - това го подсигуряваме, с даване на масти и дезинфектанти, с подреждането на столовете за публиката на по-голямо разстояние . След всеки театър, както е традицията, като подарък от Община Велико Търново за публиката ще бъде предаван спектакълът „ Царевград Търнов - тон и светлина “.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР