Темпото на руските настъпателни операции в северната част на Харковска

...
Темпото на руските настъпателни операции в северната част на Харковска
Коментари Харесай

ISW: САЩ трябва да разрешат на Украйна да удря по руска територия

Темпото на съветските настъпателни интервенции в северната част на Харковска област продължава да понижава, откакто в началото съветските сили завзеха региони, за които украинските управляващи към този момент потвърдиха, че са били по-слабо предпазени.

Това се показва в разбора на Института за проучване на войната (ISW).

Украинският президент Володимир Зеленски и украинските военни обявиха, че ВСУ отчасти са нормализирали обстановката в северната част на Харковска област.

Според Киев съветските сили се пробват да реализират тактически прогрес наоколо до селищата Лукянци и Волчанск, само че украинските контраатаки и артилерийски и безпилотни удари им пречат да се закрепят в тези региони.

По оценки на ISW съветските сили са напреднали на не повече от 8 км от границата с Харковска област.

От 10 май насам съветските сили съумяха да реализират тактически триумфи в Харковска област в региони, където ВСУ не е основала целеустремено обилни отбранителни линии, и в този момент техният приоритет наподобява е да основат буферна зона, а не да обхванат надълбоко в Харковска област, както към този момент писаха специалисти.

Наскоро съветските сили потвърдиха напредъка си в северната част на Харковска област, покрай Сиверск и западно от град Донецк.

Американската Хелзинска комисия съобщи, че Съединени американски щати би трябвало да разрешат на Украйна да нанася удари по военни цели в граничните региони на Русия на фона на продължаващата съветска настъпателна интервенция в Харковска област от Русия, макар че американските публични лица не престават да показват отвращение да поддържат такива удари.

Руският президент Владимир Путин продължава обществено да дава приоритет на по-нататъшната готовност на съветската отбранителна индустриална база (ОИБ), като в същото време се пробва да успокои възможните вътрешни опасения за отрицателните последствия от увеличението на съветските разноски за защита.

Путин категорично означи, че съветският ВПК би трябвало да увеличи качеството на съветските оръжия.

Путин евентуално е угрижен за икономическите и дипломатическите последствия от намаляването на съветския експорт на оръжие.

На 15 май Кремъл удостовери назначенията на новосформираните Московски и Ленинградски военни окръзи (МВО и ЛВО) и на други командири на военни окръзи.

Руски източници допускат, че задържането на 13 май на съветския заместник-министър на защитата генерал-лейтенант Юрий Кузнецов е единствено началото на по-широки старания за премахване на корупцията в съветското Министерство на защитата (МО).

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разгласи по време на взаимна конференция с украинския външен министър Дмитрий Кулеба на 15 май, че Съединени американски щати ще дават на Украйна " фонд за отбранителни предприятия " в размер на два милиарда $.

Главното ръководство на военното разузнаване (ГУР) на Украйна заяви, че през нощта на 14 против 15 май е нанесло удар по съветски склад за гориво в Ростовска област.

Кремъл продължава да прибавя европейски длъжностни лица в листата на търсените от Русия лица като част от напъните на Русия да утвърди юрисдикцията на съветското федерално право над суверенните страни - членки на НАТО.

На 15 май секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и защита Олександър Литвиенко оцени, че при настоящето си оперативно движение съветските сили ще разполагат с задоволително танкове и бронирани бойни машини за идната година и половина бойни дейности в Украйна.

 

Източник news.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР