Политиката не може да води до крайности“, каза в студиото

...
Политиката не може да води до крайности“, каза в студиото
Коментари Харесай

Ева Майдел: Политиката не може да разделя нашите общества, атентатът срещу Фицо е шок за ЕС

„ Политиката не може да води до крайности “, сподели в студиото на „ Тази заран “ по БТВ Ева Майдел, претендент за евродепутат от ГЕРБ-СДС.

„ Политиката не може да води до крайности. Политиката не може да разделя нашите общества по този метод. Политиците не би трябвало да радикализираме. Трябва да помислим къде са границите на обществата, разделяни точно от политици “, добави тя.

„ Атентатът против Робърт Фицо е потрес за Европейския съюз. Това е личностна покруса за фамилията му. Близките му минават през огромно тестване. Надявам се Фицо да се пребори и да се възвърне “, разяснява Майдел.

Според нея отговорността на центристките партии е да изясняват по-добре политиката, която водят, на жителите.

„ Ние сме по-заети с това да се борим с близкомислещите, вместо с тези, които са на противоположното мнение за курса на България. Много хора чакат след европейските избори Европа тотално да се промени и мъчно да се стига до решения. Не мисля, че ще стигнем до тези крайности “, акцентира Ева Майдел.

По думите ѝ крайнодесните партии ще имат по-голямо посланичество в Европейския парламент, само че политическите групи ще съумеят да работят дружно.

„ Не можем да предлагаме цели и хрумвания, единствено тъй като звучат добре. В Европа има консенсус – не можем да оставим Украйна да не победи, не можем да оставим Украйна без нашата помощ. Различията идват по това каква да е помощта и по кое време да бъде изпратена. Европа би трябвало да бъде до Украйна и да поддържа Украйна “, добави претендентът за евродепутат.

„ Когато става въпрос за наказания, би трябвало да сме сигурни, че те не остават единствено на хартия, само че работят. Трябва да търсим нови способи, по които да подкрепяме Украйна. Може би освен от нашия бюджет, само че и от имущества и парцели на Русия в Европа, както и техните облаги. Част от тези средства би трябвало да подкрепят Украйна. Това е европейско предложение, което се разисква сега “, сподели още тя.

„ Това, което постоянно сме се опитвали да вършим, се вижда във връзка с еврозоната. Дебатът за еврото нямаше да го водим, в случай че преди три години държавното управление на Бойко Борисов не беше направило по този начин, че да влезем в „ чакалнята на еврозоната “ и в банковия съюз. Това бяха двете значими стъпки “, сподели Майдел.

„ Преди три години България беше по-напред в осъществяването на критериите за участие в еврозоната от Хърватия. Хърватия към този момент е в еврозоната и в Шенген. Загреб следваше една много ясна поредна политика с бюджетите, които се предлагаха. У нас доста хора се оповестиха, че са евроатлантици, само че с дейностите си посочваха друго. Те споделяха – „ Ние сме за еврозоната “, само че предлагаха бюджети, които ни отдалечаваха “, изясни тя.

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ-СДС разяснява още, че е нужно устойчиво и предвидимо ръководство, с цел да могат да се реализират националните цели.

Според нея европейската стопанска система се задъхва и по тази причина в Брюксел се водят диспути по какъв начин да се пренастрои. Същото би трябвало да се случи и във връзка с догонването на българската стопанска система по отношение на междинните нива в Европейски Съюз, открои тя.

„ Ако желаеме ножицата в България да се затвори, би трябвало да водим този спор – по какъв начин да създадем стопанската система ни по-конкурентноспособна. Ние имаме този инструмент – План за възобновяване и резистентност, по който единствено в частта за общински планове имаме 1% асимилиране. Представете си с останалите 99% какво бихме могли да създадем. От оперативните стратегии и Плана за възвръщаме имаме по-малко от 5% асимилиране. Това са инструментите, които можехме да използваме за догонване. Брутният вътрешен продукт от глава на популацията през 2007 година е 45%. Сега е над 60%. Догонването се случва, само че с мудни темпове. Дебатът за напредък е за това по какъв начин да взимаме по-големи заеми и по какъв начин да даваме по-големи помощи “, сподели още Ева Майдел.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР