Трябва да се изясни дали правителството е подпомагало Лукойл“ да

...
Трябва да се изясни дали правителството е подпомагало Лукойл“ да
Коментари Харесай

Стойнев: Трябва да се изясни дали правителството е подпомагало „Лукойл“ да нарушава дерогацията

" Трябва да се обясни дали държавното управление е подпомагало „ Лукойл “ да нарушава дерогацията ". Това разяснява пред публицисти в Народното събрание депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев.

По думите му, че в случай че някой е нарушавал дерогацията и правил шашми е належащо следствие на Европейската комисия.

Напомняме, че дерогацията за импорт и преправка на съветски нефт ще важи още 1 година – до 30 септември 2024 година, реши дефинитивно Народното събрание.

В рамките на идните 12 месеца Лукойл Нефтохим Бургас би трябвало поетапно да стартира да сменя произхода на потребления петрол и да понижава количествата на вид „ Урал “.

Със законодателните промени се вкарва и фигурата на необикновен търговски шеф, който ще управлява активността на Лукойл при положение на нужда.

Депутатите взеха решение още, че при импорт и директен транспорт на природен газ с генезис от Русия ще се събират спомагателни енергийни вноски в размер на 20 лв. за 1 мегаватчас.

В България ще може да се внася и обработва съветски нефт до 30 септември 2024 година. След тази дата дерогацията ще отпадне, а Лукойл Нефтохим ще би трябвало да работи само с неруски петрол, реши Народното събрание. Предвижда се използването на съветският нефт вид Урал да бъде намалявана поетапно в идващите 12 месеца. Според Тошко Йорданов измененията могат да доведат до банкрут на предприятието.

Депутатите взеха решение още, че при условия, които заплашват националната сигурност и доставката на сериозни запаси или при монополно състояние на пазара, страната ще има право да назначи необикновен търговски шеф, който да управлява активността на Лукойл Нефтохим. Тази опция срещна рецензии от опозицията.

От Българска социалистическа партия видяха риск от оказване на рекет върху рафинерията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР