Трябва да престанем да използваме политически всяка бежанска криза, необходим

...
Трябва да престанем да използваме политически всяка бежанска криза, необходим
Коментари Харесай

Елена Йончева предлага да се преразгледа принципът мигрантите да остават в първата европейска страна, до която стигнат

Трябва да престанем да използваме политически всяка бежанска рецесия, нужен е прагматичен метод – това е един от уроците, които научихме от миграцията, породена от войната в Украйна.

Не би трябвало да реагираме ад-хок, би трябвало да сме готови, тъй като анализът от последните 10 години демонстрира, че всяка бежанска рецесия е все по-голяма, а пътищата на мигрантите – все по-разнообразни и по друго време. Това бяха част от мненията в изявлението на Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на представянето на годишния отчет на Европейската организация за убежището (EUAA). Регламентът за работата й беше признат през 2021 година въз основа на отчет на Елена Йончева.

За по-малко от година организацията, която до тогава функционираше като работа към Европейски Съюз, трябваше да се приспособява, без да има опция това да стане последователно. Тя освен бързо пое спомагателните отговорности, само че и удвои наличието си на терен в страните, които потърсиха съдействието й, сподели още Елена Йончева. В същото време, макар че Европейски Съюз се оправи изцяло с предизвикването на войната в Украйна, ръководството на рецесията можеше да е по-добро, съгласно нея. Основният въпрос е скоростта, с която може да се реорганизират качествата на Европейски Съюз – във времена на рецесии бързината на взимане на групови решения е от първостепенно значение.

Елена Йончева разяснява и активирането на Директивата за краткотрайна протекция. Приета през 2001 година, тя за първи път беше приложена за бягащите от войната в Украйна. Статутът на краткотрайна протекция им разрешава, за прочут интервал от време, да работят, да имат достъп до здравната и обществената системи на всички страни членки. За тях не важи задължението да остават в първата страна в Европейски Съюз, до която доближат. Това е извънредно значим урок, който би трябвало да се приложи в промяната на европейската система за убежището, сподели Елена Йончева. Вътрешното систематизиране на бягащите от войната в Украйна, което се случи по натурален метод, разреши тежестта от непредвидения и голям поток от мигранти да не бъде поемана напълно от граничните страни в Европейски Съюз. Директивата за краткотрайна протекция анулира задължението да затваряме хората по островите или в рамките на шепа страни членки, сподели тя.

На терзанията, които някои анализатори показват, че по-лесните процедури притеглят мигрантите, Елена Йончева отвърна, че не механизмите са причина бежанците да избират една или друга страна, а търсенето на сигурност и непоклатимост. Била съм в доста конфликтни региони – от Сирия, Ирак и Афганистан до Украйна и Судан, и мога да ви уверя, че когато хората са под ежедневна бомбардировка, бягайки от войната те не разсъждават къде процедурите са лесни и ясни, показа тя.

Елена Йончева открои и още една специфичност – близо три пъти повече украинци са поискали краткотрайна протекция в България, макар че страната ни е най-бедната в Европейски Съюз и не е на границата на войната, спрямо граничната Румъния. Това се изяснява с по-близките история и език, което значи и по-лесна интеграция на бежанците. Факт, който би трябвало да се вземе поради, когато се обмисля опцията да се регистрират и желанията на мигрантите.

Тя означи още, че с изключение на с бежанците от Украйна, Европейски Съюз и изключително пограничните страни, би трябвало да се оправят и с непрекъснатия поток от мигранти от други страни – Афганистан, Сирия, а също и от страните от Африка, които ще усетят икономическите последствия от войната в Украйна. В отчета на EUAA се регистрира, че през 2021 година молбите за леговище в Европейски Съюз са нарастнали с една трета и са достигнали нивото от преди пандемията от COVID-19. Това се случва макар непрекъснатото подсилване на граничния надзор и вложението на милиарди евро – европейски и национални средства, в наблюдението и защитата. Изводът е, че контролът не може да се приема за опция на европейските механизми за леговище – належащо е да се заемем съществено с промяната им, прикани Елена Йончева.

Тя уточни и няколко области, в които би трябвало да има усъвършенстване и развиване, с цел да може Европейски Съюз да построи постоянни и предвидими принадлежности, които да се приспособяват към разнообразни спешни сюжети и да се улесни използването им:

доближаване на националните системи

увеличение на качествата за оказване на поддръжка от страна на европейските организации и органи в региона на убежището

по-силна съгласуваност на равнище Европейски Съюз

надграждане на Общата европейска система за убежището

повече благоприятни условия за взаимност, в това число и презаселване там, където е належащо

механизъм за понижаване на натиска върху страните, които са на външните граници на Европейски Съюз, в това число и преразглеждане на правилото мигрантите да остават наложително в първата страна, до която са достигнали

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР