Трябва да постигнем синергия между средствата от Европа в размер

...
Трябва да постигнем синергия между средствата от Европа в размер
Коментари Харесай

Цифровата инфраструктура зависи от еврофинансирането и усилията на бизнеса

Трябва да реализираме синергия сред средствата от Европа в размер на 3 милиарда евро за идващия 7-годишен интервал и напъните на икономическите оператори, за създаване на високоскоростна цифрова инфраструктура. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на откриването на Регионален семинар: „ Механизъм за свързване на Европа 2 (CEF 2): Нови цифрови благоприятни условия “.

"Всички целенасочени вложения имат голям резултат. Добър образец е самодейността за безвъзмезден безжичен интернет на публични места. WIFI4EU сподели, че локалните общности са освен готови, само че и търсят този достъп, не тъй като е безвъзмезден, а тъй като е ефикасен и дава опция на дребните общини да дават на популацията и на потребителите интернет, който е към този момент е част от нашата екосистема. Този факт бе емфатичен и в презентациите на представители на Европейската комисия, в които България бе наречена най-успешната страна в асимилиране на средствата по WIFI4EU “, акцентира Желязков и добави, че взаимоотношението с телекомуникационния бизнес би трябвало да се развива изключително в регионите, където няма стопански капацитет. Изградената от страната 7000 км оптична високоскоростна инфраструктура, дружно с бъдещите мрежи, ще разреши да се направи тъкмо този модел на синергия.

Механизмът за свързване на Европа планува бюджет от 3 милиарда евро за седемгодишния интервал 2021-2027 година в разнообразни предпочитани области, обявиха по време на събитието представителите на Генерална дирекция „ Съобщителни мрежи, наличие и технологии “ в Европейската комисия и на Европейската мрежа на способените служби в региона на широколентовия достъп. Ще бъде финансирано разрастване на мрежи за високоскоростен достъп до интернет и за създаване на 5G коридори по линиите на транспортни трасета.

Темата за 5G включва няколко детайла – софтуерен, финансов и регулаторен. В най-скоро време Министерството на защитата може да освободи обсега 700-800 мегахерца, с цел да може тези честоти да бъдат предоставени за разрастване на 5G инфраструктурата. Тече и разискване с телеком операторите и Министерство на финансите на новата цена за радиочестотен набор, тъй като тя би била един от насърчителните детайли в политиката за разрастване на 5G инфраструктура.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР