Трябва да бъде поставена паметната плоча на Сергей Антонов, призова

...
Трябва да бъде поставена паметната плоча на Сергей Антонов, призова
Коментари Харесай

Общинари спорят къде да е гранитната морена в памет на Сергей Антонов

Трябва да бъде сложена паметната плоча на Сергей Антонов ", прикани общинският консултант Калоян Паргов, ръководител на БСП-София. " За да отдадем дължимото на един българин, за който историята занапред ще се произнася ", означи той пред общинската комисия по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие.

Зам.-кметът доц.Тодор Чобанов отговори, че Експертният живописен съвет (ЕХС) на Столичната община е разискал въпроса на последното си съвещание. " Съветът по принцип утвърждава самодейността като предлага за нейната локация друго място, а не препоръчаното – на аерогара София, пред Терминал 1. Там има характерни условия, които го вършат проблематично. За това едно хубаво място в зелената система на София ще удовлетвори доста повече задачата на инициативния комитет ", разгласи доцент Чобанов мнението на ЕХС.

" Не е гледан този въпрос на последното ни съвещание ", съобщи за " Дневник " Аделина Филева, член на ЕХС и шеф на Софийската градска художествена изложба. Друг член на ЕХС, изкуствоведът Лъчезар Бояджиев удостовери, че тематиката не е била обсъждана на последното съвещание.

Запитан за какво членовете на ЕХС споделят, че не са обсъждали този въпрос, доцент Чобанов съобщи пред " Дневник ": " На съвещанието се гледаха 20-30 точки и несъмнено не си спомнят. "

Проверка в протоколите на ЕХС в уеб страницата на Столичната община сподели, че последното съвещание е било на 27 юни и тогава тематиката за монумент на Сергей Антонов не е обсъждана. На предходно съвещание - от 18 юни, е прегледано предложение за " мемориал-гранитна морена на Сергей Антонов ", импортирано от предприемчив комитет – Симеон Симеонов, ръководител на Отечествения съюз и ген. Златан Стойков. В мнението на ЕХС не е записана рекомендация да се смени местоположението на " гранитната морена " от Терминал 1 на летището в " зелената система на София ", както изясни доцент Чобанов.

Експертите от ЕХС предлагат на " проектантите на мемориалния обект да премислят мащаба, цвета на материала и композиционното оформление на облика и текстовете, с цел да не се постанова чувството за лобно място или за надгробна плоча ".

Лъчезар Бояджиев, член на ЕХС, добави, че концепцията е била да не се претрупва пространството (пред Терминал 1 с гранитна морена) и по тази причина са предложили разновидността паметна плоча.

В Инициативния комитет " Памет за Сергей Антонов " влизат Виктор Вълков, ген. Любен Гоцев, починалият Божидар Димитров, Вежди Рашидов, Боян Радев и други. Те неведнъж са изразявали мнението си пред медиите, че " Антонов е показал същински подвиг, защото вероятно негово самопризнание за съпричастност на страната ни и нейните служби за сигурност в атентата против папа Йоан Павел II, щеше дълги години да тежи като поличба над България ".

Сергей Антонов е бил чиновник в представителството на БГА " Балкан " в Рим по времето на атентата против папата – 13 май 1981 година Извършителят на покушението, турският жител Мехмед Али Агджа, е арестуван и при разпитите показва Антонов като съизвършител в подготовката на атентата. Българинът е задържан на 25 ноември 1982 година и излежава съвсем 4 години в следствения арест. Накрая италианският съд го освобождава " заради липса на задоволително доказателства " през 1986 година По-късно той се завръща в София, където през 2007 година умира на 59-годишна възраст.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР