Труп на защитения от закона вид царски орел е бил

...
Труп на защитения от закона вид царски орел е бил
Коментари Харесай

Горски служители откриха труп на царски орел в Сливенско

Труп на предпазения от закона тип царски орел е бил открит от горски чиновници на разклона за село Камен, община Сливен. На място бе изработен оглед на птицата, който по първични данни демонстрира, че това е мъжки субект, който е изгубил живота си преди два–три дни, а версиите са отстрел или удар с автомобил.

Предстои аутопсия на орела. Царският орел е вписан като изчезващ тип в Червената книга на България и в Международната алена книга.

Най-често царските орли в региона стават обект на отстрел от бракониери, сподели доктор Руско Петров от Спасителния център " Зелени балкани " в Стара Загора.

Това не е индивидуален случай, който се случва. Силно се надявам птицата да не е още веднъж отстреляна, само че подозренията водят към отстрелване или конфликт с транспортно средство.

Специалистът изрече съмнение, че орелът е образувал брачна двойка и евентуално има поколение, за това стартира проучване на региона, с цел да се откри има ли заплаха за дребните орли.

" Ще би трябвало да създадем мониторинг и да установим и да вършим наблюдаване дали женската птица ще може да се оправи самичък да отгледа дребните или ще се наложи да приберем и да доотгледаме дребните в избавителния център и да ги върнем отново назад тук в територията. "

По случая е формирано е досъдебно произвеждане. В региона на Сливен сега има 4-5 гнездящи двойки от типа Царски орел. В момента в България гнездят към 40 двойки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР