Очакваната средна продължителност на живота за населението на страната, изчислена

...
Очакваната средна продължителност на живота за населението на страната, изчислена
Коментари Харесай

Очакваната продължителност на живота у нас е 73,5 години

Очакваната междинна дълготрайност на живота за популацията на страната, изчислена за интервала 2021 - 2023 година, е 73,5 години, сочат данните на Национален статистически институт. Спрямо предходния интервал (2020 - 2022 г.) продължителността на живота се усилва с 1,6 години. Тя обаче остава по-ниска от предпандемичните години, когато е била над 74 години.



Различната смъртност при мъжете и дамите, както и измежду популацията в градовете и селата, дефинира и другата междинна дълготрайност на живота при тези категории население.

Средната дълготрайност на живота при мъжете е 69,9 години, до момента в който при дамите е със 7,4 години по-висока - 77,3 години. В съпоставяне с 2013 през 2023 година следим понижение на междинната дълготрайност при мъжете с 1,1 години, а при дамите с 0,7 години.

Средната дълготрайност на живота на популацията в градовете е с 3,1 години по-висока (74,4 години) в сравнение с популацията в селата (71,3 години). Спрямо 2013 година за популацията в градовете тя е намаляла с 0,9 години, а за популацията в селата - с 1,3 години.

Очакваната дълготрайност на живота варира от 70,3 години в област Видин до 75,4 години в областите София (столица) и Кърджали. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, само че най-голяма е разликата сред двата пола в област Враца (8,5 години), а най-малка - в област Шумен (6,3 години).



Показателят за предстоящата дълготрайност на живота демонстрира междинната дълготрайност на идния живот на новородените при догадка за непроменяемост в интензивността на следената през дадена година повъзрастова смъртност.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР