Правителството предлага нова Наредба за реда и данните, необходими за

...
Правителството предлага нова Наредба за реда и данните, необходими за
Коментари Харесай

Правителството планира промени в трудовите книжки

Правителството предлага нова Наредба за реда и данните, нужни за осъществяване на регистриране в регистъра на заетостта, както и промени в Наредбата за трудовата брошура и трудовия стаж, написа Pariteni.

Приемането на новата разпоредба е обвързвано с измененията в Кодекса на труда, с които се планува премахването на хартиената трудова брошура и вписването на данните по отношение на трудовите и служебните правни отношения в указател на заетостта.

След 1 юни 2025 година работодателите следва да вписват данните по отношение на трудовите правни отношения в регистъра на заетостта, който ще се построи и поддържа от Националната организация за приходите. С Наредбата ясно се регламентират размера на информацията и периодите, в които работодателите и органите по назначение следва да подават данни за регистриране в регистъра по заетостта. Регламентиран е и редът за достъп до информацията в регистъра от правоимащите лица.

В наредбата е записано, че електронен трудов запис е електронен документ, с който се подават данни и условия, свързани с трудовата активност на служащия и служителя и данни за служебното правно отношение на държавния чиновник.

Националната организация за приходите може да прави служебно регистриране на данни за преустановяване на трудово или служебно правно отношение или изтриване на данни в него.

Работодателят ще подава електронен трудов запис с данни за началото на осъществяването на трудовия контракт преди постъпване на работа на служащия. Това би трябвало да стане в седемдневен период от преустановяване на трудовото или на служебното правно отношение, както и при погашение на обезщетение при прекратяването му. Същият период важи и при влезнало в действие правосъдно решение, с което се открива продължителността на трудов или длъжностен стаж, признава за нелегално уволнението на служащия или поправя основанието за прекратяването на контракта.

В сходство с измененията в Кодекса на труда се трансформира Наредбата за трудовата брошура и трудовия стаж, която след 1 юни 2025 година ще регламентира само въпросите, свързани с трудовия стаж, доколкото отпада задължението за регистриране на данни в хартиената трудова брошура, написа още в плана на Министерски съвет.

 

Източник DarikNews.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР