Трите опозиционни партии в парламента - Възраждане, БСП и Има

...
Трите опозиционни партии в парламента - Възраждане, БСП и Има
Коментари Харесай

Първият вот на недоверие към кабинета роди нова некоалиция

Трите опозиционни партии в Народното събрание - " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " за следващ път откриха нещо общо по сред си и се сплотиха към недоверието си към ръководещите. Те дружно внесоха първия избор на съмнение против кабинета " Денков ", като мотивираха настояването си с " безотговорната политика " на страната в бранш " Енергетика ".

Трите партии настояват, че неуспехът в енергийния бранш през годините е трансформирал актуалното правителстов в " опасност за финансовата непоклатимост и националната сигурност на страната ".

" Политиката на държавното управление на министър Денков към този момент съставлява риск за стабилността на страната и благосъстоянието на българските жители и бизнес на цяла Южна България ", се споделя в претекстовете им.

Искането за избор на съмнение събра общо 72 подписа, като съгласно Конституцията за това са нужни най-малко 48. Подписали са се всики депутати от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " ИТН " (ИТН), както и самостоятелният депутат Радостин Василев.

Трите партии доста бързо съумяха да се обединят към това. Първоначално концепцията за вота пристигна от " Възраждане " и единствено за ден получи поддръжката на останалите две обединения.

Общият е импортиран в деловодството на Народното събрание с дата 2 октомври - единствено един ден преди да беше реализирано съглашение сред кабинета и миньорите, съгласно което въглищните централи няма да бъдат затваряни административно, а ще работят на пазарен принцип. Документът обаче не беше подсилен от всички протестиращи и блокадите в елементи от страната не престават.

" Както имаме обединени ръководещи в лицето на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ, по този начин имаме и обединена съпротива. За следващ път се появи, че в името на България може да се оставят обратно политическите различия ", съобщи депутатът от " Възраждане " Цончо Ганев.

Това не е първият път, в който триото и Василев работят дружно. Те откриха допирна точка и по-рано през годината при разглеждането на концепцията на " Възраждане " за референдум срещу еврото и бяха единствените парламентарни групи, които я поддържаха. Тя обаче въпреки всичко беше отхвърлена.

Партията на Костадин Костадинов и Българска социалистическа партия намират и други общи ползи по линията Русия-Украйна, като постоянно гласоподават дружно против изпращането на военна помощ за въвлечената в спор страна.

Предложението за избор на съмнение към кабинета би трябвало да бъде прегледано в период от 3 до 7 дни след внасянето му. За да бъде признат обаче са нужни минумум 121 народен представител. Обединената опозицията разполага единствено със 71 гласа, които не са задоволителни. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия взе участие в държавното управление чрез управническо съглашение, съобщи по-рано, че няма да поддържа предлагането.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР