Трима български военнослужещи - полковник Георги Маргитин, старшина Явор Бехар

...
Трима български военнослужещи - полковник Георги Маргитин, старшина Явор Бехар
Коментари Харесай

Български военни наградени с отличия на Въоръжените сили на САЩ

Трима български военнослужещи - полковник Георги Маргитин, старшина Явор Бехар и майор Пламен Бончев, взели участие в задачата на НАТО в Афганистан „ Решителна поддръжка “ в интервала януари - юли 2018 година, получиха през днешния ден военни оценки, оповестиха от пресцентъра на военното министерство.

Те са удостоени от министъра на Сухопътните войски на Съединени американски щати за проявен висок професионализъм при осъществяване на дилемите по време на задачата в Афганистан. Официалната церемонията се състоя в зала „ Тържествена “ в Министерството на защитата и на нея участваха заместник-министърът на защитата Анатолий Величков и началникът на защитата военачалник Андрей Боцев. Наградите бяха връчени от полковник Шанън Джонсън, аташе по защитата и най-старши боен представител на Съединени американски щати у нас.

Националният пълководец на 35-ия български контингент полковник Георги Маргитин и основният сержант на контингента старшина Явор Бехар бяха удостоени с орден „ Бронзова звезда “. Двамата са наградени за чудесно осъществяване, експертност и отдаденост по време на своята работа в интервенция „ Решителна поддръжка “.

Третият отличен български военнослужещ - майор Пламен Бончев, бе почетен с орден на Сухопътните войски за доблестна работа в бойни условия. Отличието е за достойното осъществяване на служебните отговорности като консултант по техническата поддръжка в Екипа за съветване и подкрепяне на Силите за сигурност на Афганистанската национална войска.

Заместник-министърът на защитата Анатолий Величков поздрави тримата военнослужещи с думите: „ Отличията са освен висока оценка за вашите персонални качества, само че и оценка за професионализма на българските военнослужещи от състава на Въоръжените сили, оценка за българската страна “. Той акцентира, че получената висока оценка е показателна за професионализма, всеотдайността и отговорността, с които българските военнослужещи извършват поставените им задания.

„ Щастлив съм, че имаме партньорство с Българската войска, тъй като българските военнослужещи постоянно извършват отговорно поставените задания “, сподели полковник Шанън и поздрави тримата отличени български военнослужещи.

Медалът „ Бронзова звезда “ е четвъртото най-високо бойно отличие на Въоръжените сили на Съединени американски щати. Той се връчва за героични действия или отлична работа в бойна конюнктура на военнослужещи на Съединени американски щати, офицери от федералното държавно управление или задгранични военнослужещи, служили дружно с въоръжените сили на Съединени американски щати в бойна зона.

Медалът е учреден през 1944 година с указ на президента на Съединени американски щати Франклин Рузвелт и придобива настоящия си тип с изпълнителна заповед на президента Джон Кенеди от 1964 година /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР