trafficnews.bg80 дни - близо толкова остават до влизането в сила

...
trafficnews.bg80 дни - близо толкова остават до влизането в сила
Коментари Харесай

НАП започва стриктни проверки срещу бизнеса след 80 дни

trafficnews.bg

80 дни - близо толкоз остават до влизането в действие на новите правила за отчитане на оборотите пред Национална агенция за приходите, въведени в Наредба Н18. 

Задачата на търговците в идващите 80 дни е да се свържат с производители на програмен продукт, които са лицензирани за тези цели и продуктите им са записани в листата на Национална агенция за приходите. От производителите на програмен продукт пък се чака да приведат стратегиите във тип, организиран в Наредбата, като продуктът да не разрешава външни операции, обясни пред кореспондент на TrafficNews говорителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

Целта на условията е да изкарат бизнеса на ярко, само че за всички търговци и счетоводители процесът по синхронизация с изискванията на Наредба Н18 към момента не е явен, нито е приключил. 

Най-много са проблемите във връзка с внедряване на новите софтуери за ръководство на продажбите (СУПТО). Почти във всеки търговски обект, който реализира директни продажби, има сходен програмен продукт. До момента търговците можеха да го употребяват за персонални цели, а да вкарват настрана на касовия уред, от време на време изборно или изобщо да пропускат отделните продажби. Така оборотите можеха да бъдат елементарно манипулирани, с което търговците укриваха съществени приходи. 

С новите правила, от Национална агенция за приходите се надяват порочните практики на сивата стопанска система да бъдат прекъснати. Затова се не разрешава тъй наречените " длъжностен бон ", вкарват се строги правила за сторно интервенциите, изисква се наложителна онлайн връзка със сървърите на Национална агенция за приходите, като информацията от всяка касова записка до 5 минути би трябвало да е в архива на Агенцията по регистриране, не разрешава се потребление на различен програмен продукт за продажби в заведението от формалния утвърден и разгласен от търговеца за употребен и доста много други условия.

Всичко това обаче основава съществени усложнения през хората, които би трябвало да се съобразят с новите условия - производители на софтуери, бизнес и счетоводители. Съществуват десетки рутинни даже всекидневни интервенции, които радикално трансформират своя образ в оперативната и техническа активност, а в това време търговците попадат в десетки гранични проблеми, които изискват особено разглеждане. 

 

Цялата обява ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР