Траен спад на случаите на ковид инфекциите се наблюдава на

...
Траен спад на случаите на ковид инфекциите се наблюдава на
Коментари Харесай

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

Траен спад на случаите на коронавирус инфекциите се следи на Балканския полуостров в последната седмица. В балканските страни не престават да отпадат и последните останали ограничения против разпространяването на ковид, предава Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31523
Следва информация за новостите в обстановката с COVID-19 по страни:

АЛБАНИЯ

Близо триста хиляди са случаите на инфектирани с COVID-19 в Албания от началото на пандемията. 

Данните демонстрират, че в страната общо са направени 1 819 846 теста, като положителни резултати са регистрирани при 275 732 случая. 

Излекуваните от COVID-19 са 271 975, а в резултат на затруднения са умрелите 3497. 

В момента в страната дейните случаи на коронавирус инфекцията са 260, като през последната седмица междинният дневен брой на новооткритите случаи е 42. 

От министерство на опазването на здравето приканват всички жители над 16-годишна възраст да се имунизират. Към момента имунизирани са 43,4 на 100 от жителите на страната. 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

През миналата седмица Босна и Херцеговина отчиташе приблизително по към 30 дневни случая на новозаразени с COVID-19. За съпоставяне, през последния пик на коронавирус пандемията през януари дневният брой на случаите превишаваше 2300, демонстрира статистиката. Общият брой регистрирани в страната случаи до момента е над 378 хиляди, а смъртните случаи са 15 783.

Около 26 % от популацията е изцяло имунизирано.

ГЪРЦИЯ

Гърция заяви, че анулира наложителното носене на маска в множеството пространства на закрито от началото юни, съобщи АНА-МПА. Мярката към този момент е анулирана единствено за летния интервал – от 1 юни до 15 септември.

Маската остава наложителна в болничното заведение, домовете за възрастни хора и градския превоз. За учебните заведения се чака да бъде взето настрана решение. Препоръчва се обаче жителите да слагат маска в закрити публични пространства, където има скупчване на доста хора.

По отношение на самолетите и извънградския превоз, автобусен и железопътен, маските няма да са наложителни в транспортните средства с номерирани места на пасажерите, съобщи телевизия Скай.

Над 70 % от гърците са с завършил имунизационен курс.

КИПЪР 

Министерството на здравеопазването на Кипър реши да пристъпи към ново облекчение на рестриктивните мерки, наложени поради пандемията от COVID-19, като усили позволения брой на посетителите на публични места, заяви в електронното си издание в. „ Филелефтерос “.

От 23 май позволената запълненост на потенциала на обектите в търговията на дребно, комерсиалните центрове, предприятията, които дават услуги и в обществената администрация се усилва до 100 % за обектите с повърхност до 500 кв.м. и до 85 % за по-големите.

Кипър регистрира приблизително по към 350 случая на новозаразени дневно в последната седмица. Напълно имунизирани са над 53 на 100 от кипърците. 

КОСОВО

Косово регистрира по петнайсетина случая дневно през последната седмица спрямо януарския пик на четвъртата коронавирус вълна, при която броят на дневните случаи превишаваше три хиляди. Над три хиляди поданици на страната са умряли в резултат на затруднения след коронавирус инфекции измежду над 228 хиляди инфектирани с вируса. 

Напълно имунизирани са към 44 на 100 от жителите.  

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Ситуацията с COVID-19 в Северна Македония е постоянна. Властите считат, че съществуващите ограничения би трябвало да останат, макар че 99 % от тях са отстранени, осведоми организация МИА.

Ситуацията е постоянна. Всеки ден получаваме едни и същи бройки, тъй че към този момент е умерено, сподели министърът на опазването на здравето Беким Сали.

По данни на Института за публично здраве от 13 до 15 май има регистрирани 176 нови позитивни случаи на COVID-19, като 31 са повторни инфекции. Няма умряли. Средната численост на дневните случаи в последната седмица е 76.

РУМЪНИЯ

Стабилна се резервира обстановката с COVID-19 и в Румъния, където са регистрирани над 2,9 милиона случая на COVID-19. В последната седмица приблизително се записват по към 500 случая на ден в страната.

Близо 66 хиляди е общият брой на умрелите вследствие на COVID-19 в страната от началото на пандемията.

Към 19 май в Румъния са приети в болница 711 пациенти с коронавирус, което е с 49 по-малко по отношение на предходния ден. В интензивни отделения се лекуват 125 души, с осем повече по отношение на предходното денонощие. Сто и тринайсет от пациентите в интензивно поделение са неимунизирани.

Около 42 % от популацията на Румъния е имунизирано против COVID-19.

В началото на март страната анулира всички ограничавания, свързани с пандемията.

СЛОВЕНИЯ 

В Словения сe регистрират по към 500 дневни случая на инфектирани с ковид през последната седмица. При пика през януари те доближиха 15 хиляди дневно. Общо 6627 души са изгубили живота си до момента в страната като разследване от заразяване с вируса на COVID-19, а над един милион са записаните инфектирани. 

Със приключен курс на имунизация са 58,2 на 100 от словенците.

СЪРБИЯ

Около 370 е междинният дневен брой на случаите на COVID-19 в Сърбия. През януари, когато бе пикът на четвъртата вълна от коронавирус пандемията дневните бройки надвишаваха 19 хиляди приблизително дневно. Сърбия е изгубила вследствие на болестта над 16 хиляди свои жители, а общият брой на записаните инфектирани е над два милиона.  

Напълно имунизирани са 47,4 на 100 от сърбите.

ТУРЦИЯ

Турция записва под 1500 души на ден приблизително в последната седмица спрямо над 100 хиляди през януари. Досега от заболяването в страната са умряли близо 99 хиляди души, а болни - над 15 милиона. 

Турските управляващи оповестиха тази седмица, че са дарили 7 милиона дози ваксина на 19 страни по време на пандемията от COVID-19. Около 720 000 дози ваксина против COVID-19 са били изпратени в т. нар Севернокипърска турска република (СКТР, приета единствено от Анкара - бел. ред.). 

В страната изцяло имунизирани са към 63 на 100 от популацията.

ХЪРВАТИЯ 

След като на 9 април бяха отстранени главните ограничения за ограничение разпространяването на COVID-19, страната регистрира по към 500 бройки приблизително дневно през последните дни.

От 25 февруари 2020 година, когато е регистриран първият случай на болест с COVID-19 в Хърватия, общият брой на заболелите (до 18 май) е 1 133 139 души, умрелите са 15 950, а излекуваните 1 113 292.   

Общият брой на имунизираните в страната, до 18 май в това число, с най-малко една доза е 2 314 175 души. Манипулацията е приключена за 2 243 226 пациенти (две дози са приели 2 040 542 души), а имунизираните с еднократната ваксина " Янсен " са 202 684. Процентът на изцяло имунизираните хървати e 55,4 на 100. 

Все още остава в действие задължението за потребление на маски от чиновниците и пациентите в здравната система и чиновниците в обществените заведения. За държавните чиновници, пасажерите в градския превоз, участниците в публични прояви и други, носенето на маски е единствено целесъобразно. Предвид влизането в страната на от ден на ден туристи от разнообразни страни в действие остава решението, че жителите от страни членки на Европейски Съюз не се нуждаят от коронавирус документ, само че той е нужен за пасажерите от останалите страни. 

ЧЕРНА ГОРА

Статистиката демонстрира, че броят на дневните случаи на ковид, които страната записва всекидневно, е в порядъка на 60-70 случая през последната седмица. От началото на пандемията до момента Черна гора е записала 2719 смъртни случая и над 236 хиляди инфектирани от ковид.

Със приключен курс на имунизация са над 45 на 100 от черногорците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР