Този разговор се състоя на среща със студенти, изучаващи военни

...
Този разговор се състоя на среща със студенти, изучаващи военни
Коментари Харесай

Талибаните пред Кабул – какво става и как ни засяга

Този диалог се състоя на среща със студенти, учещи военни специалности. Те демонстрираха фотография отпреди тридесет години, на която Шойгу е заобиколен, както сподели един от присъстващите, от „ някакви талибани “. Министърът отговори: " Тези до мен са муджахидини. Още не бяхме тръгнали, само че те към този момент бяха пристигнали “.

Борбите не престават, до момента в който а талибаните към този момент обкръжават Кабул. Те управляват 65% от страната, оповестява тази заран Ройтерс, базирайки се на представител на Европейския съюз. Според източника ислямистите отхвърлят да договарят и не са съгласни на преходно държавно управление. За седмица те превзеха 10 от 34 -те столици на провинцията. В четвъртък те взеха Газни на 150 км от Кабул.

Талибаните освобождават пандизчии от пандизите. Така 630 наказани бяха освободени в Кундуз, 350 в провинция Нимруз, от които петдесет бяха талибани. Според шефа на сегашната администрация Сайфула Джалалзай множеството са имали присъди за трафик на опиати, похищение и въоръжени грабежи. Главнокомандващият на държавните сили, Уали Мохамад Ахмадзай, назначен през юни, е освободен. Той беше сменен от Кибатилай Ализиах. Въпреки това договарянията с талибаните не престават. Посредници са Съединени американски щати, Русия, Китай, Пакистан и Европейски Съюз. И по този начин, на 10 август беше обявено, че в Катар ще се организира значима среща. Подробностите не са известни. Замир Кабулов, специфичен делегат на съветския президент за Афганистан, шеф на Втори азиатски департамент на съветското външно министерство, прикани за въздържан оптимизъм. „ Очакванията от срещата в Доха са доста положителни, само че това е единствено един от стадиите и не би трябвало да се чака забележителен прогрес до есента “, акцентира той.

Афганистанският дипломат във Вашингтон Адела Раз помоли американците да нанесат въздушни удари. Тя също по този начин се базира на предишното, по -специално на това какъв брой бързо талибаните бяха победени в интервенция „ Трайна независимост “. „ Вие поехте контрола над цялата страна единствено за две седмици “, напомня тя. И си разреши индиректно да подлага на критика Вашингтон за обстоятелството, че бързото оттегляне „ докара до сегашните последици “.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън упрекна на собствен ред афганистанското държавно управление за напредването на талибаните. Противопоставяйки му се, Адела Раз уточни, че талибаните са „ по-сложен въпрос за сигурността, в сравнение с афганистанците, които се борят за страната си “. Посланичката разяснява също информацията на американското разузнаване, че талибаните ще завземат афганистанската столица в границите на шест месеца до една година след изтеглянето на американските войски. „ Когато приказвам за рухването на Кабул, приказвам за унищожаването на очакванията ни “, сподели тя.

Абдула Абдула, ръководител на Съвета за помиряване в Афганистан, се обърна към представителите на Китай, Русия и Пакистан в същия дух. Той приказва за „ военните закононарушения на талибаните, необятно публикуваните нарушавания на правата на индивида и филантропичната злополука “. В Кабул считат, че Исламабад може да повлияе на талибаните. Пакистанският министър председател Имран Хан заяви за този опит: „ Опитах се да ги убедя. Тяхното изискване е, че до момента в който Ашраф Гани е там, няма да приказваме “.

Според Темур Умаров, специалист по Централна Азия в Московския център „ Карнеги “, изяснява за какво Пекин и Москва се тормозят от гражданската война в Афганистан. „ Пекин води договаряния с всички участници в афганистанския спор в продължение на доста години. Между другото, талибаните бяха неотдавна в Китай, незабавно след визитата си в Москва. На среща с външния министър Ван И те дадоха обещание да не се задълбочават в северната част на страната. Обещаха дъ не вземат властта със мощ. Сега търсят някакво самопризнание и желаят да показват нещата като законни “.

Според Умаров сегашните управляващи на Афганистан нямат бъдеще. „ Никой не желае да пази държавно управление, което е прието за корумпирано и марионетно. И това е огромна разлика от Наджибула (просъветски лидер). Тогава те не търгуваха с трафик на опиати, не печелеха от това “.

В Доклада на Организация на обединените нации за наркотрафика за 2020 година България също намира място. Тя е посочена като част от Балканския маршрут за навлизане на дрога от Афганистан в Западна и Централна Европа.

Същото се удостоверява от отчети на Европол, ИНТЕРПОЛ, ОБСЕ и други

Дрогата през България е по-голям проблем от възможния мигрантски поток от Афганистан. Защото част от опиатите остават тук и се продават, в това число на възпитаници и подрастващи.

По материали на РИА - Новости
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР