Той никога не става член на комунистическа партия, но до

...
Той никога не става член на комунистическа партия, но до
Коментари Харесай

Политически неграмотният не чува, не говори, не участва в политическите събития ♥ Бертолт БРЕХТ

Той в никакъв случай не става член на комунистическа партия, само че до края на живота си остава болшевик, вярвайки, че обществото превъзхожда индивида. Непримирим критик и съперник на нацистите, през 1932 година Брехт приканва за основаване на антифашистки фронт в Германия. Последната негова пиеса играна в родната му страна (същата година) е акомодация на романа „ Майка ” на Максим Горки. Брехт напуща Германия през 1933 година, откакто Хитлер изгрява на власт. 

Споделяме идващите думи на великия немски създател, един от най-големите драматурзи и писатели на XX век, завещал на поколенията пиесите: „ Опера за три гроша “, „ Добрият човек от Сечуан “, „ Света Жана от кланицата “, „ Майка Кураж и нейните деца “, „ Страх и бедност в Третия райх “ и доста други. 

(Bertolt Brecht pictured here with his son, Stefan. Germany, 1931)

Най-лошата неграмотност… 

„ Най-лошата неначетеност е политическата неначетеност. Политически необразованият не чува, не приказва, не взе участие в политическите събития.

Той не знае, че цената на живота, цената на зърното, на рибата, на брашното, на наема, на обувките и на медикаментите зависят от политически решения.

Политически необразованият е толкоз малоумен, че е кадърен да се пръсне от горделивост поради обстоятелството, че ненавижда политиката.

Този простак не осъзнава, че проституцията, изоставените деца, най-големите крадци, неприятните политици и корумпираните лакеи на национални и мултинационални компании се раждат таман заради неговото политическо незнание... “

Снимки: encyclopedia.ushmm.org; bg.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР