Той е най-добрият български стендъп комик за 2022 година и

...
Той е най-добрият български стендъп комик за 2022 година и
Коментари Харесай

Димитър Иванов - Капитана - Вентрилогично стендъп комичен

Той е най-хубавият български стендъп комедиант за 2022 година и единственият вентролог у нас. На въпроса по кое време е роден дава отговор с откъс от “Ъпсурд ” -,,набор 85-все положителни деца ”.

Димитър Иванов - Капитана е татко на две дъщери и на куклата - бай Тъньо, прочула се изключително по време на covid изолацията.

По специалност е артист, приключил е НАТФИЗ. Започва да се занимава със стендъп комедия през 2019 година, когато става част от групировка Hashtag Event Management. Темите в най-новото му творчество са най-общо “Преди и Сега ” - децата преди и в този момент, родителите преди и в този момент, бабите преди и в този момент.

Миналата година Капитана завоюва премията на stand-up комиците - ‘Златен микрофон “. Казва, че това е,,сложна работа ".

Той е първият ни участник в поредицата с Heineken Silver - “Разкажи ми (каръшка) история (с добър край) ”. Heineken Silver e супер освежаваща бира - също като положителната история.

Heineken Silver минава през развой на ледено студено отлежаване при -1° C. Резултатът? Достъпен и неповторим първокачествен лагер с 4% алкохол, изненадващо лек усет, пресен и тънък край с присъщия плодов мирис на Heineken Original. Каква е рецептата за положителната история - съгласно Капитана тя е: раз-два-три, БАМ, раз-два-три, БАМ. Според Heineken - „ surprisingly smooth ”.

Разкажи ни по какъв начин се дава тази премия " Златен микрофон “ и тя сериозна работа ли е?

О, да, комплицирана работа е. Всеки стендъп комедиант може да се яви, да кандидатства, да бъде утвърден въз основата на гласоподаване от публиката, надлежно да отиде там да се състезава с други 14 участници.
Имаш 20 минути на сцената, на база тези 20 мин. журито, което всяка година е от разнообразни хора, плюс спечелилите от предходната година, прави оценка кой е спечелилият.

Дава се и премия на публиката, както и премия на гилдията. Наградата на гилдията, всички тези 14 индивида гласоподават кой би трябвало да стане спечелилият, а при тази на публиката. тя дефинира най-хубавия измежду участниците.

Ти с какво завоюва?

Аз завоювах с моя фрагмент за българите и по какъв начин е била измислена фразата,,аз единствено за малко “.

Как е била измислена?

Това е доста дълга история. Късата версия е, че византийците пристигнали, питали българите,,Кои сте вие “, а те дали отговор:,,Ами, ние сме българите “.,,И какво вършиме тук, не може да вършиме страна тук “.,,Абе, човек, ние единствено за малко “.

Ти единствено от това ли си изхранваш прехраната, от стендъп комедия?

От стендъп комедия, да. Те моите “шоа ” са вентрилогично стендъп комични, да ги назовем. Има стендъп комедия плюс вентрологична част - по този начин или другояче хората ме познават като вентролог.

Може ли да има вентрологично зрелище без да е стендъп комедия?

Вентрологията сама по себе си е тип стендъп комедия, единствено че при нея има разговор - човек не е самичък, само че отново излиза на сцената на същия принцип - шоуто е построено въз основата на хумора.
Има и нещо друго - в случай че се направи чисто вентрологично шоу в България, то ще се изпълни с деца.

А по време на шоуто куклите са по-брутални и от мен – при тях има замърсен текст, бай Тъньо понякога псува, тематиките му са доста по-пикантни от това, за което приказвам самичък.
Сам съм безвреден, с кукли съм рисков - това се пробвам да обясня на хората.

Защото когато приказва куклата не си ти?

Ами да, тогава няма толкоз автоцензура, тъй като е куклата. Той го е споделил, хората го възприемат по-лесно по този метод и упрекват него, а не мен.



Нещо за прословутото българско възприятие за комизъм можеш ли да кажеш? Кои са нещата, на които публиката постоянно откликва?

Има неща, които са постоянно смешни, само че българинът в днешно време е доста разлъчен.

Не единствено на политическо равнище, само че и на равнище комизъм, в случай че щете..

Тръгнали сме да ставаме доста порицаващи и назидателни.

Има смехории, за които някой незабавно ще тръгне да ти споделя:,,Това тук в този момент е политически комизъм, ти за какво правиш политически комизъм? “.

На това равнище съгласно мен сега има разцепление. Иначе не мисля, че има тематика, с която да не можем да се майтапим - просто с някои неща до момента не сме се шегували и е въпрос на привикване, след това е супер.

Имам един сътрудник - Димитър Донски - той е доста жесток в хумора си и непрекъснато го хейтят под видеата му, само че той се отдели като едно звено, което доста хора харесват. В хумора му, като изключим, че изказът и самите думи могат да са дебелашки, само че в действителност зад тази нецензурност има една завоалирана концепция, която, в случай че човек се абстрахира от думите, вижда.

Така че българинът може да се майтапи с всичко, просто още не знае това. Ще го научим!

Ти като човек, когато не си в роля или не си на сцена, си по-скоро радостен или по-скоро сериозен?

Изнервен чичка - в последно време съм взел да се чичосвам нещо.

Не знам, не мога да кажа - друг съм, зависи от настроението. Общо взето около децата постоянно съм нервозен, тъй като те са още дребни, би трябвало да крещиш, не се наспиваш, като не се наспиш си крив.. Сънят е доста значим, оказа се.

Общо взето виждам да се акордирам положително. За мен най-важно е да си жив и да си здрав, оттова нататък всичко останало са към този момент детайлности от пейзажа. И околните ми надлежно да са живи и здрави.

Как се вдъхновяваш за шегите, които правиш? Гледам, че в този момент си на вълна деца в този момент.

Общо взето - каквото се случва с живота ми, виждам да го сломявам през призмата на хумора. Вече дали с видеа, дали със стендъп представления и шоута - давам го на публиката.

Когато започнах да върша видеа, доста хора питаха:,,Е, това е гениално. Как го измисли? “.

Отговорът е, че имам дискова херния, бях в Павел баня, трябваше да се церя, надлежно стопирах всички участия. Едвам се движех. В същото време досада, досада, досада, какво да върша, дай най-малко да фотографирам някакви видеа.

Първото видео беше на тематика по какъв начин родителите са оставяли децата си на бабите преди и по какъв начин ги оставят в този момент. И оттова нататък като бумна внезапно и потеглиха другите.

Тази тематика е толкоз плодородна, толкоз говорена и правена, само че и тя ще си има край.

И първоначално, когато поради пандемията нямаше участия, бай Тъньо беше с мен на село. Снимах клипове с бай Тъньо. После всички питаха:,,Защо не снимаш клипове с бай Тъньо? “. Защото не ми е във всекидневието. Това, което е във всекидневието, го предлагам на хората. Гледам постоянно да съм настоящ и коментиращ.



Жена ти поддържа ли те за тези неща?

Жена ми доста ме поддържа, аз по тази причина споделям, че е хубаво, че тъкмо тя ми е жена. Защото надали има друга, която би могла да ме поддържа по този начин.

Тя и доста го отнася, защото част от шегите са за нея. Но ми е и най-големият критик. Ако тя не се смее на смешка, знам, че шегата не е смешна.

Много постоянно самите смешки тя ми ги надстройва. Аз споделям:,,Виж каква смешка “, а тя:,,Защо не я направиш по този начин и по този начин “ и по нейния метод е по-смешно, по-забавно, повече хора го схващат. И ме е гняв, но няма какво да направя.

Да, само че по този начин хващаш и женската позиция, което е забавното.

За България това е доста забавно, има едно такова нещо - женския комизъм, мъжкия комизъм. И някои актьори споделят “нашата аудитория е от дами ” или “нашата аудитория е от мъже ”.

Аз желая да върша, доколкото е допустимо, фамилен комизъм. Само че за децата не е безвредно - да кажем от 14-годишни може към този момент. Като дойдат, и мъжът, и дамата да намерят тематики, в които да се припознаят. Същото е и с видеата, които фотографирам на тематика “Преди и След ”.

Интересно е, че сега по-младите споделят:,,Не, не е такова нашето потомство.. “, само че моето потомство споделя:,,Е, по този начин беше. Какво хубаво беше.. “

Българинът доста обича да си спомня, може би по тази причина тези видеа се харесват.

Ние доста обичаме да гледаме в предишното, вместо да се любуваме на сегашното.

Къде е била най-пълната ти зала с аудитория?

Най-пълната зала до момента ми е била Зала 1 на НДК. Миналата година на 9 ноември я напълнихме с,,Необичайното шоу на Капитана “, а в този момент с него тръгваме на турне. С това шоу общо взето напълнихме и най-голямата зала във Варна - Фестивалния и конгресен център - 900 индивида, Пловдив ивент център също, а в този момент ще създадем едно огромно турне в 20-ина града. На 2 ноември ще е премиерата на най-новото ни шоу -,,Не се майтапя “. Мястото отново е Зала 1 на НДК, като към този момент има 1500 продадени билета, тъй че свършват.

Това е сериозна подготовка. Някакъв по-голям екип би трябвало да стои до теб, с изключение на ти и жена ти.

Ние сме доста огромен екип. Казва се ХЕМ Hashtag Event Management. Хем по този начин, хем по този начин. Хем, хем.

Всъщност сме много хора. Имаме 2-ма индивида, с които сме в директна връзка непрекъснато, ежедневно, ежечасно, жена ми ме ревнува от тях. Това са Иван Желязков и Борислав Йовев. Единият е маркетинг шефът на цялото нещо. Другият е продуцент и криейтив и общо взето с него се съветвам за всичко. Имаме си дизайнер, имаме си още други криейтив хора, имаме уредници.

Чужбина забавна ли ви е като пазар?

Да. Ходили сме пред българи в чужбина да играем, само че още не можем да стигнем до огромните зали, където се вършат събития. Растем и може би ще стигнем до такава степен.

Много хора вървят в чужбина към този момент да играят за българите, тъй че си мисля по-скоро да пробваме в чужбина за чужденците.

Това е много самоуверено - да започнеш на британски да правиш стендъп.

Да, то първоначално се почва доста леко. Open mic тук, open mic там.

Универсалният комизъм се напипва с гледане на клипове. Например това, което върша в този момент “Децата, преди против децата през днешния ден ” е доста публикувано и в чужбина сега. То си е тренд - 80-s kids, 90-s kids и така нататък
Има тематики, които са световни и са лесни. Ако потегли да приказвам за това по какъв начин е основана България на чужденци, несъмнено, няма да откликнат по този метод, само че си има тематики, които са световни.

Винаги можеш да играеш и с това, че ние сме на Балканите, ние сме балканци. На хората им е забавно да схванат в твоята страна кое е обикновено, да съпоставят неща в тяхната страна с твоята, да се хиперболизира.

Има доста сполучливи комици, които са придобили известност по този метод и към този момент, живеейки в Щатите, са почнали да дълбаят тематиките, които интересуват тяхното общество.

Въпреки, че има Рики Ден Джървейс, той ми е обичаният артист и стендъп комедиант. Този човек хваща супер световни тематики и съумява да ги направи супер местни. Или пък една местна тематика да я направи супер световна, което за мен това е към този момент да си популярен.

Тоест ти ги гледаш, следиш ги..

Постоянно, да, тъй като, както се споделя, би трябвало да си свериш часовника. Могат да те вдъхновят - да бъдеш по-смел, да рискуваш, тъй като в стендъп комедията има риск, не е като в театъра - в случай че не ти стане шегата и с в бар, а не си на сцена, могат и да те замерят.

Аз по тази причина не обичам с деца, тъй като един път бях във Варна, играех на открита сцена, имаше ужасно доста деца без наставнически надзор и внезапно те взеха да се заяждат с мен. Едното намерено сподели: “Да го убием с камъни “ и започнаха да ме замерят с трошляк. Така че децата са по-опасната аудитория от възрастните.

Нямам самообладание огромното ти дете да влезе в пубертета, с цел да гледаме тогава към този момент комизъм за младежи.

Дано да бъде какъв брой е умерено моето дете в тийнейджърските години и какъв брой са неспокойни другите.



Пожелавам ти го. А ти по кое време разбра, че си комичен? Не ти, а че можеш да представяш история смешно.

По-скоро на хората им е забавна моята позиция, тъй като е по-различна.

Тоест не смехът, а интерпретацията.

Аз съм приключил НАТФИЗ, там ни учат на всичко. Вероятно там съм го научил и съм го развил.

В първи курс ни караха да вършим етюди непрекъснато. Етюдът е доста къса театрална форма, в която би трябвало да си супер ударен. С това малко си наподобява със стендъп комедията, тъй като би трябвало да си - раз-два-три, БАМ, раз-два-три, БАМ.

Може би в първи курс се научих да бъда комичен и разбрах, че мога да бъда комичен, когато взех да върша смешни неща и публиката се смееше. Тогава - когато се засмя за първи път публиката.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР