Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в интервю

...
Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в интервю
Коментари Харесай

Христо Иванов: Има рискове с третия мандат, но подлежат на управление

Това съобщи съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в изявление за “Свободна Европа”. Той изясни технологията на процеса, ако обединяването получи третия мандат за сформиране на нов кабинет.

“Ще стартираме диалога с политическите сили с внасянето на декларация за правила и цели на ръководството, с цел да установим въобще има ли подготвеност да си сложим избрани задания. Само в случай че има, ще предлагаме държавно управление. Конституционната промяна ще е съществена тематика. Ако политиците я отхвърлят, ще би трябвало да изясняват на гласоподавателите прясното си “не”, разяснява той.

Той дефинира задълбочаващото се разделяне в българското общество като независим риск, който се прибавя към всички останали рецесии - геополитическа, енергийна, продоволствена, евентуално бежанска и други

“Българският политически живот е нацепен на части като краставица за таратор. Не можем да осигурим взимане на трайни и устойчиви решения, а такива изисква обстановката. Трябва да успокоим България и в случай че има държавно управление, неговата задача ще бъде да приключи като народен консенсус политиките по нашата интеграция в ЕС”, разяснява Иванов.

Христо Иванов се надява, че изтичащото политическо време ще спомогне да се окаже напън върху политическата класа да се концентрира върху значимите тематики за България в идващите няколко месеца.

“Третият мандат е миг на истината за доста играчи на терена. Те са правили доста неща, разчитайки, че имат политическо време, само че третият мандат значи да скочиш в пропастта. За някои от тях значи евентуално изгубване. Този фактор може да бъде отрезвяващ”, сподели той.

Съпредседателят на “Демократична България” счита, че Народното събрание незабавно може да направи три значими стъпки за промяна на правосъдната система. Първата е да се се одобри направеният към този момент механизъм за следствие на основния прокурор, без който България не може да стартира да усвоява средствата по проекта за възобновяване.

Втората стъпка е да се обезпечи административен потенциал на европейската прокуратура, с цел да може да работи дейно на българска територия. Законопроектът е подготвен и може да бъде признат за две седмици, счита Иванов. Третата е да се одобри законът, който реформира антикорупционната комисия дружно с избора на нов състав на управлението й.

“Време е за решения. Кръстопътят сред това да отидем на избори или да хванем влаката. е кръстопът дали да изберем още една вълна на борба, която демонстрира своята непроизводителност или да се опитаме да намерим метод да построяваме кардинални единодушия, без да забравяме какво ни разделя”, добави той.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР