Това заяви пред Българската национална телевизия посланичката на Финландия у

...
Това заяви пред Българската национална телевизия посланичката на Финландия у
Коментари Харесай

Финландската посланичка у нас: Членството ни в НАТО ще гарантира сигурността в Балтийско море

Това съобщи пред Българската национална телевизия посланичката на Финландия у нас Кристина Кувая.

“Нашата граница с Русия е доста дълга - 1300 километра, по този начин, че приказваме за забележителна граница с нашия комшия. Мисля, че фактът, че известността на НАТО нараства толкоз бързо, приказва за това, че хората се тормозят на тематика защита и сигурност. Сега, във връзка с съветските изявления. Аз мисля, че към този момент сме чували сходни мнения, това не е нещо ново. Ние сме наясно с това. Нашият президент го сподели доста добре: " Да, финландците сме обезпокоени, само че не сме уплашени. " Бялата книга, показана пред Парламента споделя, че ние би трябвало да сме готови за реакции или опасности, които не можем да предвидим понастоящем. Тази възможност е налице. Но понастоящем по нашата граница няма военно напрежение. В момента е доста спокойно”, добави Кувая.

Повод за думите й е ясно декларираното предпочитание от Финландия и Швеция да се причислят към НАТО. Очаква се НАТО бързо да утвърди молбите за участие на Финландия и Швеция, само че те няма да станат част от алианса преди всички 30 държави-членки да ратифицират техните кандидатури - развой, който се чака да отнеме шест до 12 месеца.

Подобна политика ще преначертае геополитическата карта на Европа и ще накара прилежаща Швеция да кандидатства за участие след нахлуването на Русия в Украйна. Тази промяна в курса на геополитиката е монументална за двете страни, които имат дълга история на неутралитет по време на война. Швеция и Финландия са избягвали да влизат във военни съюзи.

Припомняме още, че Русия реагира остро на това желание по-рано през днешния ден. От Кремъл считат, че участието на Финландия в НАТО е опасност за Русия и обстановката “ще бъде оценена внимателно”.

“Нашето държавно управление, прави оценка равнището на сигурност в действително време, прави своите изводи и взема решения в интерес на нашата национална сигурност. Това е процесът, който тече сега. За нас е доста значимо да има ясно схващане, че всяка страна разполага със суверенитет и пространство да маневрира и да взема решение по отношение на личната си сигурност. Това за нас е извънредно значимо. За нас също е значимо да чуем, да вземем за пример от НАТО, че политиката на отворени порти на Алианса е налице и е постоянна. Да, ние вършим оценка на сигурността. Да, опцията НАТО постоянно е съществувала за нас и да, тя е налице”, уточни посланичката на Финландия у нас.

“Ние сме част от Европа, нищо, че не сме част от НАТО. Най-важният принос на Финландия е, че ние сме страна с надеждна защита и издръжливо общество. Финландия разполага с едно издръжливо общество. Аз считам, че това е значимо. Ако Финландия стане член на НАТО, какво ще донесем на НАТО? Аз считам, че ще дадем тъкмо това издръжливо общество и надеждна, мощна, национална защита. Финландското участие ще способства и към стабилността в региона на Балтийско море, което е нашият район. Това са несъмнено детайлите, само че ние към този момент сме част от Европейския съюз и към този момент сме част от Европейската отбрана”, добави дипломатическият представител на Хелзинки.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР