. Това се очаква да бъде официално въведено със заповед,

...
. Това се очаква да бъде официално въведено със заповед,
Коментари Харесай

След затягането на мерките: Ето какво трябва да знаем за маските и карантината

. Това се чака да бъде публично въведено със заповед, която би трябвало да излезе през днешния ден, осведоми Българска национална телевизия.

Ще носим ли маска, когато спортуваме в парка?

На днешното държавно съвещание министър председателят Борисов настоя в заповедта да бъде разказан всеки подробност. От думите му стана ясно, че "когато човек върви самичък по улицата, кара колело, разхожда се в парка или е на открити места, където няма скупчване, не е належащо да носи маска. Ако желае – може да го стори, само че по негово предпочитание ".

Очаква се в заповедта да се опише доста тъкмо по кое време би трябвало да се носи маска навън.

Здравният министър съобщи през вчерашния ден в Ловеч, че мярката ще е в действие до 30 ноември или до намаляването на случаите на COVID-19.

Ще носим ли маски по заведенията?

Засега отговорът е не. В заведенията и фитнес залите ще има непоколебим надзор по съблюдаване на отдалеченост, изясни здравният министър. Той даде обещание обаче "жестоки наказания " за нарушителите.

Какво би трябвало да знаем за маските?

По информация на Министерството на здравеопазването, маската би трябвало да покрива напълно носа и устата – от основата на носа до брадичката. Преди слагането на маската ръцете се измиват с вода и сапун или се обтриват с дезинфектант на алкохолна основа.
При събаряне на маската би трябвало да се заобикаля да се допира от предната страна и да се в профил посредством връзките.

Отново следва измиване на ръцете. Ако маската е за еднократна приложимост, би трябвало да бъде изхвърлена в панер за боклуци.

Ако е за многократна, би трябвало да се изпере на температура 60 градуса с перилен препарат. Маската би трябвало да се смени с нова незабавно щом се навлажни.

Колко дълго ще е карантината?

Очаква се с новата заповед карантината на контактните лица да бъде понижена от 14 на 10 дни. Условието е контактното лице да няма клинични признаци.

Какво би трябвало да знаем за карантината?

Във времето на изолираност карантинираният не би трябвало да излиза от вкъщи си по никаква причина и да не поддържа връзка с външни хора.

Препоръчва се в дома си да бъде обособен оптимално от околните си – да стои в независима стая, а при овакантяване на помещението да носи маска, да се храни настрана от останалите, да употребява обособени принадлежности, съдове и кърпи.

Необходима е и честа стерилизация на повърхностите.

Освен инфектирани или заболели, на изолираност подлежат и избраните като близки контактни.

Ако сме имали контакт с болен: Кога би трябвало да си създадем PCR тест?

От средата на октомври към този момент не е належащо в края на изолацията да се прави PCR тест, каквото беше правилото в последните седем месеца. Това значи, че след приключването на двете седмици изолираност човек е свободен да напуща дома си без ограничавания.

Настоящите калкулации сочат, че междинният инкубационен интервал е сред 5 и 6 дни, до 14 дни. Това показва Министерството на здравеопазването в рекомендациите си към здравните управляващи за ръководство на контактни на COVID-19 лица. Проведено моделиращо изследване удостоверява, че е рационално да се приема инкубационен интервал от най-малко 14 дни.

Приема се, че болният е най-заразен, когато има клинични изяви, само че би могло да е инфектиран и преди началото на признаците.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР