В редакционната поща на Искра.бг пристигна имейл от будни граждани

...
В редакционната поща на Искра.бг пристигна имейл от будни граждани
Коментари Харесай

Будни граждани на Силистра със сигнал до РИОСВ-Русе заради месокомбинат „Добруджа“

В публицистичната поща на Искра.бг дойде имейл от будни жители на Силистра . Те пишат в него, че са го изпратили сигнал до Регионалната ревизия по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе , а акцентът му е върху капиталово предложение „ Възстановяване индустриалната активност на дружество за месодобив и месопреработка (месокомбинат „ Добруджа “) “. Препубликуваме го без редакторска интервенция:

Уважаеми чиновници на РИОСВ-Русе,

Ние, жителите на Силистра, се обръщаме към Вас с сегашния сигнал, с цел да изразим нашето изрично противоречие с капиталовото предложение за възобновяване на активността на месокомбинат „ Добруджа “, ситуирано в индустриалната зона на гр. Силистра.

Настояваме за осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда по законовия ред за това капиталово предложение.

Основания за нашето искане:

  • Екологичен риск: Настояваме за прецизно съблюдаване на законовите процедури и осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда, с цел да се подсигурява, че капиталовото предложение не крие екологични опасности. Възможно ли е дружество, което не е функционирало 14 години, да възобнови активността си без да се организира наложителна екологична оценка (ОВОС)?
  • Съмнения за канализацията: Според клюки, месокомбинатът може да разчита на остаряла и неизползвана ВИК мрежа, вместо на новоизградена канализационна система. Гражданите се притесняват, че това може да докара до изхвърляне на мръсни води непосредствено в река Дунав, с пагубни последствия за околната среда.
  • Притеснения за запазване на околната среда: Имаме съществени опасения, че активността на месокомбината може да докара до замърсяване на водите и въздуха, както и до други отрицателни последствия за околната среда.
  • Въздействие върху река Дунав: Съществуват съществени опасения, че отпадъчните води от месокомбината могат да причинят евентуално замърсяване на водите вследствие на несъответстващо пречистени отпадъчни води. Гражданите са обезпокоени, заради обстоятелства, които са били известни, преди време, когато е функционирало предприятието. Забелязвани са замърсявания на реката,в региона на гр. Силистра, измиране на риба, а също и непоносими миризми.

Река Дунав е значим естествен запас и е от значително значение да се подсигурява, че активността на месокомбината няма да го замърси и да докара до трайни последствия.

Подчертаваме, че е от изключителна значимост да се подсигурява 100% сигурност, че капиталовото предложение няма да аргументи щета на околната среда.

Призоваваме РИОСВ-Русе да се вслуша в нашите терзания и да организира Оценка на въздействието върху околната среда по законовия ред.

Също по този начин, настояваме РИОСВ-Русе да обезпечи бистрота в процеса на преценка на Оценка на въздействието върху околната среда и да даде на обществеността опция да се запознае с всички аспекти на капиталовото предложение, както и с евентуалните му последствия за околната среда.

Копие от сегашния сигнал ще бъде изпратено на медиите в гр. Силистра и региона.

С почитание,
Граждани на Силистра “

След заканите за митинг: Графиците на ВиК ремонта към този момент са оповестени на уеб страницата сдружението и на Община Варна

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР