Работодателите в здравеопазването са заинтересовани много повече от синдикалните организации

...
Работодателите в здравеопазването са заинтересовани много повече от синдикалните организации
Коментари Харесай

Работодателите в здравеопазването: По-добре е за нас, ако служителите получават високи заплати

Работодателите в опазването на здравето са заинтригувани доста повече от синдикалните организации да заплащат на чиновниците си високи заплати, само че това е въпрос на точни планове за доходи и разноски, в това число отговорностите за осигуровки и налози към държавния бюджет. Това написа в отворената позиция на работодателите в опазването на здравето по отношение на публикувано от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) писмо, с което работодателите са упрекнати в бойкот на договарянията за разискване на нов групов трудов контракт (ОКТД) в опазването на здравето за интервала 2024-2026 година

Писмото е подписано от Сдружение на общинските лечебни заведения в България, Асоциация на университетските лечебни заведения, Българска болнична асоциация и Сдружение " Медицински клъстер. 

В своята позиция работодателите изясняват, че на процедура ОКТД в Здравеопазването се разгръща по силата на закон, в несъгласие с член 51б на Кодекса на труда. Това е по този начин, тъй като предлагането на синдикатите е за ново нарастване на главните работни заплати с към 25% по отношение на " контрактуваните " през 2022 година, при което работодателите припомнят, че работодателските организации не подписаха ОКТД през 2022 година, като се изключи една работодателска организация.
 Синдикат плаши с митинги поради бойкот на груповия трудов контракт в опазването на здравето
Синдикат плаши с митинги поради бойкот на груповия трудов контракт в опазването на здравето

Според Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ работодателите блокират договарянията

Въпреки че, според Кодекса на труда и одобрените от Международната организация на труда стандарти, отрасловият КТД има деяние само по отношение на страните по него и членуващите в тях предприятия/работници и чиновници, през месец февруари 2023 година, Законът за здравното обезпечаване (чл. 55) беше променен, като заложи условие главните трудови хонорари на медицинските експерти, работещи в лечебни заведения за болнична помощ в осъществяване на контракти с НЗОК, да бъдат не по-малко удобни от плануваните в групов трудов контракт в бранш " Здравеопазване ". По този метод препоръчаното от синдикатите нарастване на заплатите опонира на Кодекса на труда.

Отделно от това на 25 април 2024 година беше здравните работодатели са получили писмо от Министъра на опазването на здравето, съдържащо информация по отношение на достигнатите нива на междинни съществени месечни заплати по категории личен състав, което, както е посочено в писмото, дава отклоняване и не отразява с акуратност главните заплати по контракт. Но в писмото е било видно, че огромен дял от лечебните заведения не са достигнали нивата на възнаграждение, контрактувани в ОКТД 2022-2024. В писмото се отбелязва и че огромна част от държавните и общинските лечебни заведения не са в положително финансово положение и мъчно биха се справили с нарастване на главните работни заплати, планувани в оферти от синдикалните организации план за ОКТД 2024-2026 година

В отвореното писмо на работодателоте се показва, че в член 459а на Националния рамков контракт (НРД) са планувани съществени административни наказания за несъблюдение на заложените размери на главните заплати в Браншовото съглашение от 2022 година, а точно - " финансова наказателна клауза " за всеки шеф от отрасъл " Здравеопазване " в размер от 200 до 500 лева за всеки обособен случай. За наново нарушаване " финансовата наказателна клауза " е в размер от 500 до 1000 лева за всеки обособен случай.
 В Световния ден на сестринството дефицитът на фрагменти застрашително нараства
В Световния ден на сестринството дефицитът на фрагменти застрашително нараства

Тази година мотото се придържа към миналогодишното " Нашите медицински сестри. Нашето бъдеще "

" При това непочиващо на никакви разбори на положение на държавните и общинските лечебни заведения в страната, както и при цялостната липса на координиране на тези нормативни промени с тях в качеството им на съществени работодатели в опазването на здравето, поради финансовото положение на множеството от държавните и общински лечебни заведения в страната, въвеждането на наложителни минимални размери на главните трудови хонорари би имало отрицателен резултат освен върху действието на цялата здравна система, само че и върху самите медицински експерти ", се споделя в позицията.

Работодателите предизвестяват, че с тези непостижими финансови тежести, лечебните заведения неизбежно ще бъдат принудени да съкратят част от личния състав, ще лимитират други разноски - за вложения в нова инсталация, за медикаменти и консумативи, което ще докара до по-малко доходи, ще се отрази на лекуването на пациентите, а след това и до действителен риск от банкрут.

Поради горните аргументи, работодателската страна в договарянията предлага следната процедур а за продължение на договарянията за разискване на ОКТД " Здравеопазване 2024-2026 ":
Създаване на работна група, с присъединяване на страните по ОКТД " Здравеопазване " и привличане като участници със статут на наблюдаващи представители на Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и Националната здравноосигурителна каса. Привличането на участници, които не са страна по ОКТД, е обусловено от метода на финансиране на лечебните заведения, както и от съществуването на съгласуваност сред ОКТД, Закона за здравното обезпечаване и Националния рамков контракт. Целта на работната група ще бъде правене на отчет, съдържащ обзор на положението на всички лечебни заведения, които не са достигнали нивото на възнаграждение, планувано в ОКТД 2022-2024. На база на отчета по точка 2, договаряне на нива на възнаграждение, които кореспондират на обективните благоприятни условия на лечебните заведения, както и на опциите им да обезпечат финансиране по резистентен метод. Лечебните заведения, които по справедливи аргументи не са достигнали контрактуваните в ОКТД 2022-2024 година минимални нива на възнаграждение, да бъдат освободени от налагане на глобите, планувани в НРД за МД.
Този метод е общопризнат и по време на съвещанието на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в опазването на здравето, което се организира на 13 май 2024 година, споделят работодателите. 

Работодателите в опазването на здравето подсещаме, че груповото трудово договаряне е непринуден развой сред работодатели и синдикати, предвид на което не схващат опитите за синдикален напън посредством ангажиране на президента Румен Радев и служебния министър председател Димитръ Главчев. 
 Фондация
Фондация " Даная " търси морала посредством незабавни промени в детското опазване на здравето

Внесоха близо 12 000 подписа в Министерски съвет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР