Това съобщи служебниятминистърна здравеопазването Галя Кондевав Министерския съвет.Тя уточни, че

...
Това съобщи служебниятминистърна здравеопазването Галя Кондевав Министерския съвет.Тя уточни, че
Коментари Харесай

843 случая на коклюш в страната: Здравното министерство въвежда временни противоепидемични мерки

Това заяви служебниятминистърна опазването на здравето Галя Кондевав Министерския съвет.Тя посочи, че имунизационният календар към този момент е обновен и имунизацията против коклюш може да се ползва и при деца, навършили 6-седмици.

Досега първата ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш се поставяше на бебетата след навършване на двумесечна възраст.

Препоръчително е имунизация против коклюш да се ползва еднократно и при бременни дами сред 27 и 36 гестационна седмица.

„ Актуализацията на имунизационния календар, за която говорихме и обещахме, към този момент е реалност.Наредбата е обнародванав " Държавен вестник " през вчерашния ден. С измененията в тази разпоредба е основана опция наложителната съществена имунизация, включваща коклюша, както и за наложителната съществена имунизация против пневмококи, да се организира от навършване на шестседмична възраст.

Имунизацията ще се прави от общопрактикуващите лекари, както и до момента, и за това са изпратени съответните инструкции до районните здравни инспекции, Българския лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и Националния център по заразни и паразитни заболявания “, посочи служебният здравен министър.

Кондева означи,че в страна езапочналаи осведомителна акция.

„ Имунизацията на бременните е еднократна и е по избор. Ще се прави в избрани за задачата имунизационни кабинети във всички 28 области. Съвместно с „ Информационно обслужване “ сме начертали интерактивна карта, в която са посочени областите, местата за слагане на ваксина и телефоните за връзка. ", добави тя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР