Това са ръцете на разработвания от Tesla хуманоиден робот Optimus(снимка:

...
Коментари Харесай

Tesla повдигна завесата пред хуманоидния си робот


Това са ръцете на разработвания от Tesla хуманоиден робот Optimus
(снимка: Tesla)

Американската компания Tesla провокира любознанието на медиите с първото „ тийзър ” изображение с ръцете на прототипа на своя хуманоиден робот Optimus. Това се случи преди събитието AI ​​ Day #2 . Предварителната премиера на робота трябваше да се състои на 19 август, само че неотдавна шефът на компанията Илон Мъск заяви за смяна в проекта .

Миналата година, на първия Ai Day, Tesla се концентрира главно върху системата за самостоятелно шофиране. В допълнение, разработчикът разгласи суперкомпютъра Dojo и проекти да пусне хуманоиден робот Optimus.

Очакваше се AI Day #2 да се организира тъкмо една година след първия, само че Мъск разгласи, че събитието е пренасрочено за 30 септември. Бизнесменът даде обещание, че забавянето ще разреши на Tesla да покаже на събитието подготвен, работещ първообраз на Optimus.
още по темата
На заседание на акционерите тази седмица Илон Мъск разкри ново изображение на Optimus, с цел да популяризира Tesla AI Day #2. То демонстрира ръцете от евентуално същински първообраз на робота.

На фона на нестихващи рецензии Мъск увери, че производството на робота към този момент е планувано за 2023 година, което се приема от анализаторите като доста ранна дата за подобен упорит план. Шефът на Tesla обаче съобщи, че създаването на робота е приоритет за компанията през 2022 година

Сега мениджърът препотвърди желанието си да направи бизнеса с роботи на Tesla по-голям от този с електрически коли и добави, че Optimus ще стане по-голям от превоза в дълготраен проект.

Хуманоидният робот Optimus ще се употребява в производството, търговията и бита
(снимка: Tesla)

В едно от изказванията си Мъск даже твърди, че основаването на хуманоидни машини ще помогне за решение на казуса с дефицита на работна ръка и като цяло ще понижи индустриалните разноски в промишлеността. Очаква се Tesla да внедри робота в завода си в Тексас, който стартира работа тази пролет.

За осъществяване на плана Tesla има намерение да употребява своя опит в силовата електроника и батериите, както и в системите, основани на логаритми за изкуствен интелект. Първоначално роботът ще бъде програмиран да извършва най-простите повтарящи се задания в производството, само че с течение на времето ще се усъвършенства за по-широк набор от задания за потребностите на търговски компании и елементарни консуматори.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР