Това нахлуване е обида за нашата колективна съвест, заяви Гутериш,

...
Това нахлуване е обида за нашата колективна съвест, заяви Гутериш,
Коментари Харесай

Гутериш: Годишнината от войната в Украйна е мрачен етап за международната общност

" Това навлизане е засегнатост за нашата групова съвест ", съобщи Гутериш, наричайки годишнината " тъмен стадий за народа на Украйна и за интернационалната общественост ".

 

Докато в Украйна бушуваха сражения, Общото заседание стартира да разисква предложение, подкрепено от Киев и неговите съдружници, в което се приканва за " обективен и дълготраен мир ".

 

Въпреки че мярката не е толкоз строга, колкото Украйна би желала, тя се надява, че огромно болшинство от страните от Организация на обединените нации ще поддържат необвързващата резолюция, с цел да покажат, че Киев има поддръжката на международната общественост.

 

Десетки страни са подкрепили резолюцията, в която се акцентира " нуждата от реализиране във допустимо най-кратък период на изчерпателен, обективен и дълготраен мир в Украйна в сходство с правилата на Устава на Организацията на обединените народи ".

 

В нея се удостоверява " задължението на Организация на обединените нации към суверенитета, независимостта, единството и териториалната целокупност на Украйна " и се приканва за неотложно преустановяване на военните дейности.

 

В нея се изисква също по този начин Русия " неотложно, изцяло и абсолютно да изтегли всичките си военни сили от територията на Украйна ".

 

" Мрачни " вероятности

 

Във встъпителните си бележки Гутериш акцентира въздействието върху света на нахлуването на Русия в прилежащата страна на 24 февруари 2022 година

 

Той означи, че то е породило осем милиона бежанци и е навредило на международните доставки на храни и сила в страни, отдалечени от зоната на войната.

" Както споделих още от първия ден, нападението на Русия над Украйна слага под въпрос основополагащите правила и полезности на нашата мултинационална система ", сподели той.

 

" Въпреки че вероятностите през днешния ден може да наподобяват мрачни, ние знаем, че същинският, дълготраен мир би трябвало да се основава на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право. Колкото по-дълго не престават сраженията, толкоз по-трудна ще бъде тази работа ", сподели той.

С новата резолюция Киев се надява да получи поддръжката на най-малко толкоз страни, колкото през октомври, когато 143 страни гласоподаваха за наказание на оповестеното от Русия анексиране на няколко украински територии.

 

Китай, Индия и повече от 30 други страни се въздържаха по време на предходни гласувания в Организация на обединените нации в поддръжка на Украйна.

 

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба съобщи пред делегатите, че са изправени пред " съдбоносен миг ".

 

" Никога в най-новата история границата сред положителното и злото не е била толкоз ясна. Една страна просто желае да живее. Другата желае да убива и унищожава ", сподели той.

 

Призив за интернационален арбитражен съд

 

Преди началото на сесията на Общото заседание първата дама на Украйна съобщи на среща на висши международни дипломати, че с цел да бъде въздадена същинска правдивост, би трябвало да бъде призован интернационален арбитражен съд, който да съди Русия.

" Мисля, че ще се съгласите... без значение от нашата страна или народност, ние имаме право да не бъдем убивани в личните си домове ", съобщи Олена Зеленска посредством видеовръзка.

 

" Въпреки това украинците са убивани пред очите на целия свят в продължение на цяла година в личните им градове, села, жилища, лечебни заведения, театри ".

" Ето за какво призоваваме Организация на обединените нации да сътвори специфичен арбитражен съд за закононарушенията на съветската експанзия ", сподели тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР