Отлично развитата газопреносна система на България, както и значителния капацитет

...
Отлично развитата газопреносна система на България, както и значителния капацитет
Коментари Харесай

Малинов в Белия дом: Чрез доставки от САЩ България ще се наложи като ключов фактор за енергийната сигурност в региона

„ Отлично развитата газопреносна система на България, както и забележителния потенциал на терминалите за регазификация в Гърция и Турция, с който разполага „ Булгаргаз “, ни дават опция да доставяме съществени размери полутечен природен газ за страните от района. Този потенциал може да бъде употребен от американските производители и търговци за стратегически дълготрайни доставки и е сполучлив отговор на провокациите, свързани с диверсификация и заменяне на съветския тръбен газ за страните от Югоизточна Европа. “

Това сподели министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на срещата си в Белия дом със Стивън Бърнс , шеф по енергийна сигурност и Джереми Лонг , шеф за Балканите и Централна Европа в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати.

Сигурността на доставките на полутечен природен газ за България и района и нуждата от заменяне на съветския газ, който сега доминира, бяха съществена тематика на диалога. Министър Малинов обърна съществено внимание, че в границите на последното шестмесечие се вижда връщане на съветския природен газ на пазарите в България и района посредством компании медиатори .

„ В този смисъл е нужен обширен разбор на отражението му върху пазара и възможните ограничения, които да бъдат подхванати “ , подчертава енергийният министър.

По неговите думи, доставките на полутечен природен газ от Съединени американски щати са главен фактор за гарантиране на енергийната сигурност на България и района .

„ Задълбочаването на това съдействие е водещ приоритет за страната “ , акцентира още той.

Министър Малинов и неговите домакини от Белия дом разговаряха и за нуждата от обезпечаване на киберсигурност за стратегическите инфраструктурни обекти от  енергийния бранш като част от националната сигурност на България.

„ Задълбочаването на съдействието сред Съединени американски щати и България в областта на енергетиката във всички нейни секторни политики е основен фактор за сполучливо решение на тази задача “ , посочи министър Малинов.

Стивън Бърнс и Джереми Лонг поеха ангажимент за поддръжка и търсене на благоприятни условия Съединени американски щати да дават американски полутечен природен газ за Украйна и целия район .

Привличането на американски стратегически сътрудници и усилването на икономическото ни съдействие посредством даване на технологии, ноу-хау и експертиза при трансформацията на енергийния бранш на България също бе един от акцентите в границите на стратегическия разговор сред двете страни.

Министър Малинов осведоми своите домакини за развиването на самодейността за Вертикален газов кулоар , който се осъществя сред газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова.

„ Проектът ще разреши достъп до обилни количества полутечен природен газ за страните от Централна и Източна Европа, напълно в синхрон с европейските цели за несъмнено и надеждно доставяне “ , посочи министър Малинов и напомни, че преди дни „ Булгартрансгаз “ ЕАД завърши сполучливо най-важната социална поръчка по отношение на реализацията на плана, а точно – за обмисляне, планиране, доставка на нужните материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на нови обекти за уголемение на газопреносната инфраструктура.

Енергийният министър подчертава върху присъединението на Украйна към самодейността , което ще обезпечи опция не просто за подмяна на газа от Русия, само че и за обезпечаване на потоци от надеждни източници на полутечен природен газ през мрежата и газохранилищата на Киев.

В същото време, реализирането на концепцията за Вертикален газов кулоар обезпечава опция за потребление на капацитета на украинската мрежа и след идното от 1 януари 2025 година преустановяване на преноса на съветски газ през страната.

„ Това е най-голямото преимущество на Вертикалния кулоар пред всеки различен различен маршрут за доставка на спомагателни количества газ за Европейски Съюз “ , акцентира енергийният министър.

Министър Малинов: Сътрудничеството ни с Вашингтон е основно за развиване на нуклеарния бранш у нас

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР