Водещият китайски квантов физик Пан Джианвей и неговият екип са

...
Водещият китайски квантов физик Пан Джианвей и неговият екип са
Коментари Харесай

Китайски учени направиха пробив в областта на устойчивите на грешки квантови изчисления

Водещият китайски квантов физик Пан Джианвей и неговият екип са създали квантова система, която предвещава появяването на устойчиви на неточности квантови компютри – тя се основава на по този начин наречения „ плазмониев “ кубит, основан от тях. Учените са употребявали фотони, с цел да моделират дробния аномален квантов резултат на Хол, който до момента е бил следен единствено при електроните. Новият кубит възпроизвежда резултата на Хол при естествена температура и без магнитни полета.

Възпроизвеждането на резултата на Хол на квантово равнище към този момент е опитвано неведнъж от екипи учени от разнообразни страни посредством излагане на избрани материали на рискови условия, като да вземем за пример изключително мощно магнитно поле или извънредно ниски температури. Екипът на професор Пан е създал нов квантов обичай – по този начин наречения „ плазмониев “ кубит – с цел да сътвори гъвкава изкуствена система, която възпроизвежда този резултат при естествени температури и без магнитни полета, написа изданието SCMP.

Учените са изолирали обособени фотони, като са ги бомбардирали с плазмониеви групи, с цел да създадат частиците по-лесни за надзор и проучване. Като цяло основаната от тях система се оказа с 16 кубита: четири групи от по 4 кубита, с опция за разполагане на обособени фотони с висока акуратност. Тази архитектура разрешава основаването на изкуствено калибровъчно поле без нужда от външни магнитни полета. Контролирайки относителната сила и силата на връзките сред групите кубити, учените следили по какъв начин фотоните във всяка група стартират да „ танцуват “ и да се въртят един към различен.

Според професор Пан този опит „ показва за първи път, че квантовите калкулации могат да се употребяват за решение на значими проблеми във физиката. Той също по този начин е значима стъпка напред към създаването на резистентен на неточности квантов компютър. “
„ Една от главните ни цели е да изследваме тайните на квантовата механика с изцяло нови способи. Въз основа на тази квантова система учените могат да основават екзотични квантови положения, които не съществуват в природата “,

каза още той.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР